2023-06-26
平日想搵個靜靜地嘅地方同朋友食個簡單飯,喺九龍區好似冇乜可能咁,但係今日比我發現到原來喺西九文化區一帶嘅餐廳,平日夜晚好寧靜好悠閒,仲要有好靚嘅維景夜景欣賞。本來都知道近海邊係有啲酒吧,但係今日想食中餐,就同咗朋友嚟故宮博物館嘅下江南。大家如果喺平日夜晚嚟,一定記得要喺LG層經過安檢入去,工作人員會問你要去邊一度,然後行一層上G/F,千祈唔好嘗試喺G/F嘅博物館入口進入餐廳,因為博物館已經閂咗門。雖然食物選擇唔多,但係我覺得嘢食水準係喜出望外嘅,小食一定要食佢嘅花雕系列,我哋試咗醉雞同鴨都好好味,主食方面我哋叫咗重慶小面同埋火熏玉蓮鴨子麵,蓮子鴨麵係必食,坊間比較少地方有得食。我覺得重慶小面嘅麻辣口感都係好好食,唔會超辣,啲面亦都唔會太硬或者太爛,喺出面食過,有啲黃豆做得唔好,成個感覺好似食糊仔咁,呢度就唔會有呢個情況。仲有,我覺得一定要食佢哋嘅甜品,當日有部份食物都已經賣晒,點咗棗泥餅,好鬆脆,芝麻好香,不過預咗會有少少飽滯,可以四個人share一份,每人試少少。另外佢個桑寄生蛋茶味道好濃郁,甜度略甜,但係個紅糖好好食。仲有點左雜果鴛鴦涼粉,味道就比較普通,不過個賣相都係非常之討好嘅
雖然價錢唔算係非常大眾化,但係環境真係好舒服,同埋食完飯仲可以行吓海旁,間唔中去吓避靜都真係幾不錯!