2018-10-12
本來既歐遊突然泡湯,好唔開心,男朋友就話猜我香港有巴黎鐵塔。原來佢帶左我黎佐敦既一架Bar / 餐廳。呢度既環境的確幾有外國feel,主要以粉紅色為主色,亦加左好多歐洲元素。好似門口呢個有巴黎鐵塔夜景既時鐘真係好靚,超多打卡位。食物方面,只要開一支$418 以上既酒就會送半打生蠔,咁抵我地當然要左呢個Set。呢支白酒雖然係2017年,但唔太識品酒既我都覺得幾易入口,味道偏甜。而生蠔係由餐廳安排,有2隻礦物味重既Rock, 2隻海水味濃既Coffin Bay同2隻爽口既Britanny,全部都十分新鮮。前菜仲要多左個咖哩蟹肉醬伴蒜蓉法包。呢個醬真係不得了,因為係用上新鮮既蟹拆肉,所以放左喺咁濃味既咖哩入面仍然食得出蟹既鮮甜味。同時因為係新鮮蟹肉,所以一定要趁熱食,如果唔係就會有D腥。法包亦都烤得夠脆,配合個醬十分令人回味。主菜方面,揀左仲沖繩鹽麴醃既西班牙黑毛豬鞍排。上枱既時候,店員會加酒然後點火做成有睇得既火焰效果。豬鞍排肉質好淋,而且十分juicy,完全打破我對豬排等於又乾又鞋既想法。食既時候加埋旁邊既蘋果蓉醬,酸酸甜甜可以減低肉類既油膩感。另外亦要左一個龍蝦汁海鮮意粉。呢個相對無咁
前菜仲要多左個咖哩蟹肉醬伴蒜蓉法包。
法包亦都烤得夠脆,配合個醬十分令人回味。
主菜方面,揀左仲沖繩鹽麴醃既西班牙黑毛豬鞍排。
食既時候加埋旁邊既蘋果蓉醬,酸酸甜甜可以減低肉類既油膩感。
另外亦要左一個龍蝦汁海鮮意粉。
雖然都已經好飽,但黎到呢度真係不得不試呢個超級呃like既 “The Love of Eiffel”。
甜品方面,有朱古力、mousse、macarons、泡芙等等,