2014-05-05
下著毛毛細雨的下午和男友來到葵芳,tea time選擇在聞名已久的牧羊少年cafe,一嚐休閒生活的味道。因下雨關係,來到劇院室內則門拎飛等位,店員話露天有大把位又有大太陽傘遮住,如果唔介意係雨毛下坐露天的話,可以好快入座,我地聽到即刻「lur飯應」話無問題啦,唔洗等喎!坐低後店員會比餐牌同筆你,click好食乜就自己出去買,過程中減少紙張浪費,環保又簡單。下午茶餐 - 香蕉朱古力雪糕窩夫窩夫同雪糕同肥cream永遠都是最好的朋友,而且熱辣辣又脆口的窩夫,加上朱古力醬,雖然無乜驚喜,但好食就夠了。All Day Breakfast (另加豬肉腸)橙汁和生果乳酪先上,其餘就隔十零分鐘後上,哈...點解唔一齊上呢?生果乳酪不是不好吃,只是沒什麼特別。其餘那些食材煮法都是手板眼見功夫,罐頭茄汁豆,煎腸仔,烘麵包,扒蕃茄,需要少少功力的炒蛋就炒得唔夠滑。嗯,整個就是外表平凡,味道普通的All Day Breakfast。餐廳播放著輕鬆的英文歌,擺放著貼落memo的世界地圖,門口有一排排旅遊書供食客閱讀,環境氣氛一流,食物素質卻一般,希望餐廳會改良吧!