2018-01-06
朋友係柴灣放工去接佢,然後就一齊食晚飯。其實柴灣真係好似冇咩好食,上openrice search 下見到呢間薯仔屋好似幾得意,就決定黎試下。呢到比我感覺係又似cafe 又似快餐廳,餐廳好闊落可以坐得好舒服,黎嗰時仲早唔洗等位,過左一陣就坐滿哂了。話明電影屋,餐廳上面真係有好多電視播電影trailer, 於是今晚我地成餐飯都係到傾電影,唔怕冷場。鐵板照燒豚肉配讚歧烏冬 $78一開始點餐以為係湯烏冬黎,原來真係成個鐵板豚肉+烏冬放底。由於有烏冬係底,所以豚肉都係岩岩好唔會煎燶,醬汁分開上,可以自己控制烏冬嘅濕度。豚肉好好味,食落爽口,唔會太硬/太淋。再配上烏冬好似中和左個熱氣嘅感覺,配搭幾好!上正餐之前會送一個蒜蓉包+吞拿魚長通粉嘅小食。蒜蓉包送上時仲係熱辣辣架,夠脆又蒜蓉味,正。底部嘅長通粉都非常開胃,吞拿魚醬令佢唔會太乾身,而且有啲粟米咁,食落好似餐前沙律,幾開胃。由於轉特飲有半價,所以我就揀左個特飲。呢個係熱情果雪糕梳打,上面可以揀雲呢拿或朱古力雪糕。朱古力雪糕加落去熱情果到個味又幾得意,但雲呢拿雪糕就應該會更夾!份量一大杯,熱情果味好香,唔會太甜,味道又夠濃👅總體黎講都覺得好好味
鐵板照燒豚肉配讚歧烏冬 $78
總體黎講都覺得好好味,而且坐得好舒服。餐廳入面有足球機可以玩,又有間小屋仔比小朋友玩,照顧到一家大細,等睇戲嘅話黎食個飯就岩哂。
餐牌如下: