2019-07-23
今日又去觀塘尋美食🤣真心覺得觀塘係一個好地方😊好多工業大廈都隱藏著好多美食,可能你行街有有一間美食餐廳就係你樓上😂環境真係好靚光線都好充足,每張檯距離都幾好唔會覺得好逼😊.01. 和式全日早餐 $128 Japanese Style All Day Breakfast (Grilled Eel, Miso Scramble Egg, Daily Salad & Toast with Butter)推薦指數:⭐️⭐️⭐️⭐️首先賣相係非常之好睇😍上面仲印住Favilla字體好得意,仲配鰻魚,炒蛋,薯仔沙律同埋薯仔,份量十足😉我本身就好少食日本版本嘅All Day Breakfast,呢個感覺上相較傳統All Day Breakfast就唔會俾自己嘅胃太大壓力,味道好fresh唔會覺得過於油膩,我好鍾意呢個鰻魚,醬汁到位,份量適中,切開細鰻魚配上炒滑蛋擺上去Toast一齊食仲有唔同體驗😀.02. 慢煮封門牛柳定食 $108 Slow Cooked Thick Skirt Beef Set Meal 推薦指數:⭐️⭐️⭐️⭐️之前一直唔係太明白慢煮牛肉嘅分別,原來慢煮嘅感覺到牛肉味道係相較平時煮法濃郁唔少,
推薦指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
仲有唔同體驗😀
推薦指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
之前一直唔係太明白慢煮牛肉嘅分別,原來慢煮嘅感覺到牛肉味道係相較平時煮法濃郁唔少,一開始又擔心慢煮會唔會將裡面肉都煮過火左,但係估唔到裡面嘅肉都仲可以keep住唔會覺得太老,都幾淋💕
03. 桂圓紅棗茶 $42 Longan and Red Date Tea
推薦指數:⭐️⭐️
紅棗味道Feel唔到太多,如果可以添加多少少紅棗味道可能會好多🤔
04. 玫瑰普洱茶 $42 Rose Pu’er Tea
推薦指數:⭐️⭐️⭐️
個人比較鍾意呢個茶,茶味比較濃郁,又真係有少少淡淡嘅玫瑰花香