2011-03-14
因為同朋友敍舊, 所以一早選擇左呢間泰國菜館, 有得飲野之餘環境又好似唔錯, 試下無妨~一去到已經覺得有D唔對路, 間餐廳竟然細到咁, 諗住問下佢個露天坐位點啦, 點知只係搭幾張枱o係路邊就話係露天喎... 算, 坐返入面好過~~朋友見到咁細其實已經有D埋怨, 不過臨時又諗唔到去邊, 所以決定照食~我地叫左 :生蝦 -- 味道一般, 蝦如果再大隻少少會更好, 而且汁偏酸, 有D平價泰國菜館做得更出色~炸蝦餅 -- 厚厚嘅蝦餅炸得形狀似冬甩, 簡直要用刀叉切, 而且入口啖啖蝦肉, 呢個我十分喜愛~豉椒炒通菜 -- 無乜特別, 一般水準~泰南辣椒膏炒雞 (半隻) -- 雞有少少似中式炸子雞, 但味道比較清...而獨特嘅醬汁有濃濃香葉同香料嘅味道 , 配上比較清淡嘅雞, 就更加配合喇~咖哩魚跟白飯 -- 每樣咖哩都會跟一個白飯, 比較合理 因為唔駛o徒左D咖哩汁嘛~咖哩汁唔似一般嘅咖喱味, 無咁"杰" 之餘, 又有另一番風味~ 魚本身炸過, 而且皮夠薄, 炸過之後又無咁腥, 原本諗住咖哩魚可能有D怪, 但呢個又唔會喎~蒜蓉包 -- 脆卜卜, 蒜蓉唔會過多, 點汁時唔會蓋過哂D味, 唔錯~
我地叫左 :
豉椒炒通菜 -- 無乜特別, 一般水準~
配上比較清淡嘅雞, 就更加配合喇~
食完飯, 我地叫左紅酒, 但由於不斷有客嘅關係, 服務員要求我地調到bar 枱, 當然我地不太願意啦,
但服務員友善嘅要求下, 而且又送我地一個desert, 都不能再強難於佢嘅, 不過個desert只係一般咋~
好在bartender送左我地每人2杯shooter, 呢個就係坐bar枱嘅好處呢 keke