2021-07-02
宜家的茶餐廳一式一樣,全為快靚正,已經無左香港本土風味,想話搵間啱心水的都不容易。近排有人同我講,長沙灣有間瑞士咖啡室聽聞係懷舊冰室,可以讓我找回港味,我就事不宜遲同埋屋企人去試下。來到先知,真係好多人食同好受歡迎,環境如80-90 年代的香港冰室一樣,播放著舊歌老歌,讓人好似有種回到過去的感覺。準備點野食,連餐牌也懷舊,餐名也特別。我們點了一客瑞士汁金姑肥牛炒烏冬,粒粒金磚配炸雞翼,還有經典瑞士雞翼配公仔面,野食來到我地就開餐啦。食過佢既瑞士汁金姑肥牛炒烏冬同瑞士雞中翼,就會知道,原來瑞士咖啡廳名字由來其實精髓在於瑞士汁,真係整得好好食,飲埋這裡的咖啡,真係又香又濃,這就是香港人喜歡的味道,難怪咁多人來食,香港港式茶餐廳的,瑞士咖啡廳絕對頂呱呱。