2021-10-11
今日去左一間樓上西餐廳食晚餐,其實這間西餐廳是一間足球主題餐廳,牆上面仲會掛住唔同既球衣同擺放唔同既紀念品,但主題其次美食第一☝️來到先睇menu,這裏有基本的 dinner set ,而今次就揀左兩個set加一個菜先上前菜,係 set 裏面既沙律,佢係用密實玻璃樽盛住,黑醋會另上,等你自己調味。沙律菜夠新鮮爽口,配上大大芒果爆珠好新奇。再來上蒜蓉餐包同粟米湯。而依間餐前湯同包都同平時西餐廳的不同。粟米湯是沒有落忌廉煮係直接用左粟米蓉再煲湯,超香粟米味👍🏻 岩哂我淡口味既人。而蒜蓉包不是硬的,而係軟軟的蒜蓉包,好易入口,起碼唔會整損口😆😆 極度推介😋😋然後就上了我地另點的白松露忌廉抄野菌,香香既白松露忌廉配上唔同的野菌,真係可以配碗白飯黎食🤣來了第一個set 係 低溫煎焗挪威三文魚柳配蘑菇香檳汁,三文魚扒極鮮味,加上佢用慢煮方式更加口感嫩滑,唔洗醬汁都已經好惹味。而且佢伴碟既蕃薯蓉都十分好味,唔似出面一般餐廳比普通既薯蓉,絕對唔可以睇小。到左第2個set 係波士頓活龍蝦半隻配美國creek stone 西冷牛扒,一來已經比個賣相吸引住,大大份好抵食,首先緊係要相機食先,跟住就試下個牛,唔
到左第2個set 係波士頓活龍蝦半隻配美國creek stone 西冷牛扒,一來已經比個賣相吸引住,大大份好抵食,首先緊係要相機食先,跟住就試下個牛,唔知係未因為我叫左7成熟有少少唉口,下次再叫會叫生少少,不過都好好食。重點都係個龍蝦,睇落去細細隻,但啲肉都唔少,仲有好多膏添,啲肉質仲好爽口。
下次有機會一定會再黎幫襯!