2018-01-03 573 浏览
廉記冰室,係中環幾出名。最近好似係灣仔開咗間新嘅分店,今日同朋友試一試。門面裝修其實好靚,好有港式茶餐廳嘅特色之餘又有現代的風格,而且非常清潔光猛。茶餐廳櫥櫃有好多菠蘿包,我想午餐早餐嘅時候應該有唔少人會有興趣。坐低之後睇一睇餐牌,其實選擇唔算話好多。我地點左兩個歡樂時光套餐、以及一個精選晚餐。歡樂時光晚餐,其實係一個好適合同朋友一齊食嘅套餐。因為每個套餐都會附送一支藍妹啤酒大啤!首先上菜嘅係,一口和牛配薯條。牛肉的質素其實唔錯,不過可能今次煮得比較耐。幸好,依然唔會黐牙、肉質都算唔錯。薯條與冰室的水準來說,不錯,脆脆地,非常適合同朋友一邊飲啤酒,一邊聊天時候食用。第二個歡樂時光套餐,是風味腸。腸仔上碟其實主要有兩個款式,第一就是紅色芝士豬肉腸,第二就是灰白色的雞肉腸。雞肉腸,沒有什麼特別,但是芝士豬肉腸,沒有想到𥚃面真的非常多芝士醬,一口咬下去,裏面的暖暖的芝士醬湧出來,非常滿足,而且邪惡得令人一口又再接一口。最後加左一個牛尾配薯蓉。牛尾炆得好淋好軟,有膠質、且肉也頗香。除此之外沒有太大的特別。

坐低之後睇一睇餐牌,其實選擇唔算話好多。

2017-12-28