2020-02-19
最近JS foodies響海港城插旗開新分店,唔洗走到九龍塘咁遠都有得食喇!好彩的話仲可以坐正海景位添,不過當晚就算係星期一都幾多人食,得返高枱位坐,不過牆上有得叉電又幾貼心喎其實一嚟已經睇中佢個印度烤雞班戟,過癮嘅配搭實引起我注意嘅,而佢個班戟既可以轉全麥版本亦可以轉日本米飯,我就揀咗全麥班戟,知道比普通班戟多咗陣麥味而且貼鹹食更夾,除咗本身唔辣但好香嘅咖喱汁之外仲有糖漿俾你落,鹹甜交替過癮阻吸引,而個雞亦比想像中香口嫩滑,加上沙律菜同開胃柚肉以供給均衡營養,成件事好唔錯呢而龍蝦沙律就比想像中大份,蕃茄蛋牛油果粟米,全部都切開哂食得夠方便,最重點嘅龍蝦龍蝦亦都拆好肉食落啖啖肉呢,佢仲有胡麻醬同明太子醬,兩種沙律醬都各有特色,明太子沙律醬更為少見呢另一主菜松葉蟹忌廉意粉,兩條已經剪開咗個殼嘅蟹腳超霸氣,而且一挑起就食得超方便,加埋超多嘅蟹肉同蟹籽撈勻後掛滿哂成個意粉味道不得了,另一係蟹膏好似少咗啲一撈埋已經消失咗,如果多返啲會更好最後甜當然係萬眾期待嘅梳乎厘班戟啦,要知道其實jsfoodies同flippers其實係姊妹店嚟,當年如果想響九龍區食flippers又或者嫌希慎條隊太癲的話
最後甜當然係萬眾期待嘅梳乎厘班戟啦,要知道其實jsfoodies同flippers其實係姊妹店嚟,當年如果想響九龍區食flippers又或者嫌希慎條隊太癲的話就要過jsfoodies食喇,個人覺得flippers同pandepain再加已逝嘅pantry可以話係係香港梳乎厘班戟鐵三角,所以嚟到點都要過下梳乎厘班戟癮(其實幸福都唔差,不過當年響日本所有人只識gram果陣得已經食咗,其驚喜程度再加上對日本gram嘅失望已上神級,返咗香港都食唔返lol)
講得太遠返翻嚟呢度先,其實本身有啲想叫tiramisu班戟,不過一來唔係梳乎厘二來賣哂(呢個先係主因xD)於是就叫咗期間限定嘅奇蹟の開心果雜莓班戟,呢個可以話係史上最難影嘅班戟口味,班戟頂層有士多啤梨同開心果忌廉,上面再放多個棉花糖,然後有個雜莓果醬俾你倒溶個班戟,倒果陣睇全個棉花糖溶係靚但影出嚟其實都幾惡搞下xD 不過食落味道超正,班戟質地一貫超鬆軟水準,重點係開心果忌廉夠香,而且混咗啲開心果碎有咬口得嚟又唔會過大過多影響整體口感,呢點我覺我真係非常出色,再加上個果醬酸酸地正好解決疏乎厘班戟一般易膩嘅缺點,令胃口更開更想追食,以我呢個對開心果冇乜特別喜好嘅人嚟講,今次呢隻味真心出色呢