2020-05-17 3853 浏览
😳唔知系咪去唔到台湾既缘故, 成日都好想食台湾菜 顶住瘾先😆, 呢间bookmark左好耐, 喺台湾珍珠奶茶始, 终于黎左试下😋😷疫情期间门口未算好多人排队, 入座前店员都会同食客先量体温, 枱与枱之间本身都宽敞, 较近既座位都有安排隔枱黎坐~野食方面,每次首尝台湾菜餐厅, 我地通常都惯左点碗牛肉面来试下虚实, 今次都唔例外, 拣左"红烧牛肉面-半筋半肉", 牛肉偏软腍, 牛筋就炆得几腍, 但就几中意佢嘅面身, 比其他台湾餐厅幼少少, 几特别又Q弹, 唔会过淋, 汤底几重牛肉味又唔咸, 食完一段时间都唔口渴~👍🏻👍🏻😅缺点系份量较少, 只有2-3块, 面量也不多, 男人食应该唔够饱XD😂😂😗由于想食盐酥鸡又想食鲁肉饭, 但个胃又食唔落2个菜, 唯有叫"盐酥鸡翼鲁肉便当", 谂住可以一次过满足2个愿望XD😆鲁肉好香, 系半肥半瘦, 卤水如果再多点就更出色, 而盐酥鸡翼几大只, 可惜味道就一般, 炸粉唔多但都唔薄, 鸡翼腌制未算太入味, 睇黎都系分开单点返"香酥鸡"会好d XD😂😂黎到👧🏻👧🏻最爱既甜品时间: 🍦珍珠铁观音雪糕吐司, 一黎到已经闻到好香既黑糖味, 面头淋上咗黑糖酱同软滑嘅忌

红烧牛肉面-半筋半肉

鲁肉好香, 系半肥半瘦, 卤水如果再多点就更出色,
盐酥鸡翼鲁肉便当

黎到👧🏻👧🏻最爱既甜品时间: 🍦珍珠铁观音雪糕吐司, 一黎到已经闻到好香既黑糖味, 面头淋上咗黑糖酱同软滑嘅忌廉☺️, 见到吐司都有花咗唔少心思制作, 质感好似丹麦吐司, 烤到外皮酥脆, 内里柔软, 仲有淡淡奶油香👍🏻👍🏻
😍😍重点嘅珍珠铁观音雪糕, 好重茶味, 珍珠都好烟靭, 成个配搭劲夹, 甜而不腻, 好过n年前食既"x木"多多声, 好食指数爆晒分, 可以再encore!!!🤤🤤
珍珠铁观音雪糕吐司

🥤野饮方面, 虽然点左珍珠雪糕, 但一样照点招牌既"铁观音珍珠奶茶"XD (到底是有多爱珍珠?!😂😂) 好在冇伏, 珍珠细细粒易入口又烟靭, 铁观音茶味比奶味稍重, 几岩我地口味☺️,不过唔够香醇同细滑
铁观音珍珠奶茶

如果日后都系唔洗排长龙的话, 绝对值得回头试埋其他, 听说台湾本店🇹🇼 水准会更出色, 期待下次去台湾时有机会试下再同大家分享 (虽然唔知几时😣😣)

❗️P.S: 见而家佢指定分店有外卖自取服务😃 可以拎返屋企安心食👍🏻

2020-04-04
等候时间
15 分钟 (堂食)
用餐时段
红烧牛肉面-半筋半肉