2018-05-07 279 浏览
今天同老婆去屯門吉之島行完街有點肚餓,於是幫襯一間位於吉之島對面的華都花園商場地舖的上海麵舖頭叫 ''上海珍珍排骨麵''。因為之前曾經食過呢間舖頭的元朗分店十分滿意,於是今天就來試下呢間正店。門口大大隻字寫住 ''上海珍珍排骨麵'' 好搶眼店入面環境光猛,座位舒適。我同老婆叫左一碗魚肉腐皮雲吞麵($44)、一碗排骨雲吞麵($44)、另外再叫多兩杯凍咖啡(每杯$8),合共盛惠$104。雲吞麵的湯底是清湯底,味道調較得好好,無味精,熱辣辣好好味。麵底是上海麵,口感適中,唔太硬又唔太軟。👏👏👏雲吞餡料豐富,肉汁夠但是雲吞皮散散地,可能煮得太耐。魚肉腐皮的魚肉好新鮮,魚肉味十足但是腐皮不脆口,可能被湯浸淋了,如果分開另上就更加好,可惜!😔😔排骨味道不錯,因為厚切所以份量十足但是也不脆口,同樣是被湯浸淋了,真可惜!😔😔凍咖啡就味道一般,咖啡味不夠,奶太少。總結,兩碗麵分量十足,食完一定夠飽排骨和魚肉腐皮的餡料和味道原本是非常好如果可以同麵分開另上就可以更高分,有進步空間💪💪

門口大大隻字寫住 ''上海珍珍排骨麵'' 好搶眼

店入面環境光猛,座位舒適。

雲吞餡料豐富,肉汁夠

但是雲吞皮散散地,可能煮得太耐。

魚肉腐皮的魚肉好新鮮,魚肉味十足

但是腐皮不脆口,可能被湯浸淋了,
如果分開另上就更加好,可惜!😔😔

排骨味道不錯,因為厚切所以份量十足

但是也不脆口,同樣是被湯浸淋了,真可惜!😔😔

凍咖啡就味道一般,咖啡味不夠,奶太少。

總結,兩碗麵分量十足,食完一定夠飽

排骨和魚肉腐皮的餡料和味道原本是非常好

如果可以同麵分開另上就可以更高分,
有進步空間💪💪
2018-05-05