2020-01-09
平時好少嚟將軍澳 原來呢邊都好多嘢食 因為好想食小籠包所以就入咗嚟皇朝小籠包好明顯我係為咗呢個小籠包而來 所以梗係必點啦 呢籠小籠包一上到枱嘅時候仲出緊煙 仲要八隻都唔同顏色 店員仲會送張紙俾你教你點樣順次序食 不過顏色都係唔同味㗎 個次序由淡味到濃味 有喺出面食唔到嘅酸味同川味 最令人驚喜嘅係芝士味 因為芝士係西方食物估唔到同中式crossover係咁好味 濃濃嘅芝士味好有層次感 入口即溶 小籠包真係王牌皇朝話梅骨呢個話梅骨份量比想像中多 平時食嘅排骨都係得出面浸皮有味 但係呢度啲排骨應該係有特別醃製過因為連啲骨都有味 食得出廚師好用心製作鮑魚炒飯呢個鮑魚炒飯炒得好入味 雖然撈左啲鮑魚汁但係啲飯都係粒粒分明 原本以為會好寡 但係其實除咗鮑魚之外 啲蛋溝埋啲汁令到口感昇華 三個人食啱啱好
皇朝小籠包
皇朝話梅骨