2012-02-24
現在返工的我, 好少機會一個人食午餐了, 因為已有一班三五知己的飯腳了, 除非剛好咁多個飯腳一齊唔得閒啦. 今日就特別一點, 因為今日要去附近的診所做物理治療, booking時間就剛好是我的午飯時間, 那就唯有自己一個去做完先去搵野食啦!!有時一個人去餐廳個感覺好似怪怪地咁, 不過今次去這間小店, 真係好適合一個人去, 全個店面只有五個bar枱位, 雖然佢在街邊可以開枱, 但始終也不及在bar枱看著師父整壽司比自己咁好Feel, 今日做完治療都攪到三點, 這個時間當然無咩客啦, 咁我就坐定定睇下有咩好食, 門口的老闆娘很快就放低了熱茶及餐具給我, 感覺她很親切啊!! 話晒第一次幫襯, 我都唔敢叫特別野食, 都係正正常常三文魚, 帶子同醋青魚, 當然少不了刺身, 因為食左三文魚, 就試試甜蝦刺身啦.先食帶子, 白雪雪的帶子, 唔似平時壽司店咁開邊, 佢係圓碌碌咁睡在壽司飯上, 所以睇過這相的朋友問我做咩食波波壽司, 其實只係錯覺!! 帶子還算新鮮, 唔會有怪味, 但也不算很甜美的感覺, 還可以啦! 而個三文魚真係幾靚仔, 有間紋的, 又唔會雪到無晒味, 十三蚊有咁既質素, 我真係不得
而個三文魚真係幾靚仔, 有間紋的, 又唔會雪到無晒味, 十三蚊有咁既質素, 我真係不得不給它一個讚, 下次幫襯值得我試一試三文魚刺身.
最後食醋鯖魚, 又係我的至愛, 食親壽司我都一定會點, 這間我覺得酸味重左少少, 定係D飯都有少少影響到我的味覺呢.
順帶一講, 小店的壽司飯握得唔算實, 我筷子功還可以夾起, 我估我跟阿妹黎食, 佢一定會夾散飯.