2020-12-27
一進入餐廳,就有如置身了日式咖啡廳的感覺,完全感受到老闆細心的設計,名字婆婆珈琲屋,令人陪感親切。細問老闆關於logo的設計,原來老闆是希望將香港人的獅子山精神和香港人喜愛的富士山結合,再加上背後的太陽和北極光就好像擁有無限的盼望。食物方面,可以選擇三至五個小碟再加飯團或者烏冬。薯蓉幼滑,加入少少胡椒調味再結合青瓜和火腿婆婆咖喱,必食推介,有少少甜味,好有家庭feel,問過店主原來加咗一啲日本蜜糖去煮,所以有一種甜甜的感覺金平牛肉, 有別於普通日式照燒汁炒牛肉,佢哋加咗蓮藕同埋指天椒,有驚喜鏗魚湯烏冬也不錯,絕對不是普通的紫菜加烏冬富士山飯團,非常可愛,完全唔捨得食。不過如果冬天有一個燒熱的飯團就更加好紫薯餅外脆內軟,正!其中一個驚喜,竟然係有我以前喺澳洲飲過念念不忘嘅kombucha , 佢其實係一啲發酵左嘅紅茶,係一種健康飲品,有detox嘅作用, 又清又健康又好味!最特別嘅其中一杯飲品莫過於富士山特飲,白朱古力加奶打出的泡泡再加上藍色富士山嘅襯托,放上好像落雪花一樣嘅裝飾,一攪之下就好像富士山融雪一樣,味道不太甜,好夢幻的感覺,打卡number 1!咖啡和綠茶嘅飲品拉花都好靚,絕
食物方面,可以選擇三至五個小碟再加飯團或者烏冬。
薯蓉幼滑,加入少少胡椒調味再結合青瓜和火腿
鏗魚湯烏冬也不錯,絕對不是普通的紫菜加烏冬
紫薯餅外脆內軟,正!
係一種健康飲品,有detox嘅作用, 又清又健康又好味!
咖啡和綠茶嘅飲品拉花都好靚,絕對迷到好多年青一族打卡
另一個重點,就係佢所有盛食物嘅器皿,都係細心挑選,感受到店主喜愛日本盛物小碟的情懷
黑醋唐揚雞,雖然外面炸過,但係內質仍然鮮嫩,黑醋汁嘅甜度同酸度平衡很好,有着中式和日式fusion的感覺
總括而言,環境非常好,老闆亦都好細心好客,整體服務有待改善,始終剛剛開業,等食物的時間可能會比較耐,但等待的時候可以到隔壁的婆婆雜貨店shopping,也是一個不錯的選擇。
疫情下開店真係唔容易,富士山加獅子山精神!支持💪🏻💪🏻💪🏻💪🏻
期待有更多新款式