2018-01-28 338 浏览
个几星期之前,大少同我讲话有个好消息,终于都到佢升职喇!咁开心就梗系要贺一贺佢啦!因为我哋两个都钟意食海鲜,今次就订左呢一间餐厅试吓,其实之前上网睇到呢间餐厅啲资料都好想试,但系都估到香港人最钟意一窝蜂试新野,所以就谂住迟啲先再过嚟食。点知道,原来过咗咁耐呢度都仲咁多人,我估应该真系好味挂,因为佢嘅价钱都算系中价㗎!虽然订左八点半,但系可能因为星期五啦,真系太多人食饭,所以都等左一阵先有得入座。一心就系谂住嚟食呢一个海鲜拼盘,点知睇睇下个餐牌又有好多野想食,所以就决定样样叫啲喇!呢一个海鲜拼盘,我哋就拣咗长脚蟹脚、扇贝同埋虾。由于今日系庆祝大少升职,所以都俾佢拣啲佢钟意食嘅嘢啦。平时我都唔系好钟意食生蚝,但系今次我真系好惊喜!问下职员叫佢哋介绍下有边只好食,我哋话想要甜啲又有少少海水味,佢就介绍咗呢两款俾我哋。分别系Imperial 同埋Carina,我就唔系好识食蚝,但系只Carina真系做到有少少海水味之余,个after taste系甜嘅另一个头盘,就系和牛他他,我本身都好钟意食他他,但系今次就觉得啲牛有少少靱,但系大少又话觉得ok ,可能真系个人口味啦!饮品方面我哋就叫咗两杯Mo

Oysters

Wagyu  tartar

饮品方面我哋就叫咗两杯Mocktail (第二日一早要起身行山,无得饮酒),我呢杯就系Asian punch ,而大少果杯就系 Tuscany sun 。

Fish  and   Chips

之后就叫咗个Fish & chips,全因为我好想食薯条,一上菜见到系曲条我就更加开心!特别之处系佢有个柠檬牛油酱,比较杰身啲,但用嚟点炸嘢食都几好食,啲柠檬好鬼香!他他酱就偏甜左少少。啲鱼都炸得唔错,粉浆唔会好厚,但放耐小小就有出油嘅情况。所以一定要趁热食!

呢间铺头有度细心嘅就系,准备好条围裙俾你,等你食海鲜嘅时候用就唔会整污糟件衫!我呢啲洁癖怪就梗系要用啦,仲俾大少笑咗成晚😒

Seafood  platter

主角到啦! !我哋拣咗柠檬牛油汁嘅海鲜拼盘,一打开啲香味劲到呢!尤其是啲粟米,未打开个袋都闻到佢啲甜味!除咗海鲜之外,入边仲有啲薯仔同埋粟米,所以真系唔使怕会唔饱。
啲虾就普通啦,个扇贝就几大只,而我最爱嘅墙脚蟹都好鲜味,其实佢可以加钱有个面包可以点啲汁嚟食,但系我觉得有咁多薯仔同粟米都够饱啦,所以就冇叫到。食食下就后悔,因为啲汁真系好好味⋯⋯

Trio  icecream

食完明明已经好饱,但系大少死都话要叫个甜品share 。是但啦,今日佢话事!就嗌咗个最唔饱肚嘅雪糕,佢都有啲唔同嘅味道可以拣,我哋拣咗云呢拿、海盐同埋芝麻。我食唔到个海盐有咩海盐味,但系个芝麻都几香浓嘅!

食咗满足嘅一餐,大少你就要俾心机继续努力,期待你下一次升职再请我食好嘢啦!

2018-01-26
等候时间
20 分钟 (堂食)
庆祝纪念
纪念日