2009-07-20
這次的活動, 其實比上次的魚排活動更加緊張, 主要原因是因為呢次, 一樣是同颱風競賽, 上次只是1號風. 但今次是無情的9號風. 幸好佛祖知道我們來特地拜訪, 要求莫先生早黎早走. 我們一眾人, 到達粉嶺車站時已經停雨同改掛1號風. 在此, 亦先多謝一行22人, 不怕風雨, 堅持出席的朋友, 尤其爐兄一家大細的到齊, 在沒有特別事先通知之下, 女友帶埋百母出席. 是次活動, 真的非常感謝大家. 只是, 忙裡實有野忘記, 對雲泉非常熟悉的百母後來才說有茶水供應的.....冇人知道, 冇人去囉....抱歉了. 不過九餸一湯既齋菜, 同風雨過後依然美麗的荷花, 是是日活動的開心所在.這裡是先付款才出菜的, 幸好兄弟夠多, 賒到 $500 大元. 不然要先籌錢再上菜, 會好尷尬. 先來一個冬瓜羹. 清新消暑, 不過因為打過風而令天氣稍涼, 不然, 可以立即見其功效. 清涼湯水之後, 便是羅漢齋, 名為雲泉會上素. 木耳, 雲耳, 小粟米, 草菇, 簡單的始終是最好的. 黃金粟米豆腐. 有黃金, 其實只是有粟米, 因為黃色嘛. 豆腐夠滑, 而且清淡少油. 是是日比較受歡迎的餸菜. 翡翠排骨,
翡翠排骨, 上菜時, 根本不知道這個就是排骨. 形不似, 味亦不似, 不過味道尚可叫好, 但炒物比較油. 鮑茹西蘭花, 也是一樣, 油比較重了. 用一支杆打打一船人先, 大家別以為素食一定健康, 其實好多經過油炸同澱粉質食品非常豐富, 食中式齋, 係可以食肥人架. 下一道七彩素拼盤, 就是一個充滿澱粉質的食物. 而且是普通的齋鹵味. 不過, 懂欣賞的, 一食就知, 雖然是齋鹵味, 但味道較淡口; 油份有, 但比較少; 汁沒有但好有味道. 整體上是不錯的, 但可能真的是好多人以為同出面既齋差無幾, 呢一碟食剩了好多.
鴛鴦卷雙拼, 就是春卷加腐皮卷. 炸點非常之香口, 亦是眾人最愛. 因為香口嘛. 加上素食用喼汁, 更加香脆. 內裡是蔬菜, 豆腐之類的餡. 雖是油炸物, 但非常是清淡. 亦唔覺太熱氣.
西檸鴨, 同乳豬件, 是兩道形似名似之素食. 鴨件其實是炸腐皮, 所以不太漏. 加上檸檬汁亦變得更加開胃. 乳豬件, 百母以為是素鵝, 我翻一翻看Menu, 再道出這是素豬. 百母是資深素食者, 一食就覺得, 形不似, 味不似, 而且味太濃. 但是不常食素的朋友反而喜歡. 濃烈的叉燒醬味. 炸得剛剛夠乾的麵粉件, 惹味食品.
對素食來說, 本人雖然喜歡食芋頭, 但芋頭魚就不太喜歡了. 不過, 作為雲泉仙館既招牌菜, 點都要試一試.....(服務女友時....先女友....後百母...後表妹......回到家才發覺次序錯了...應該先百母....後女友...後表妹........哎呀....扣左少少分....). 芋頭魚肉好綿, 芋頭打得夠蓉. 而且Size,比起出面齋鋪所食到的大份, 五柳汁甜酸味適中.
大家, 在閒談同歡笑聲中渡過這半天. 幸有神靈保佑, 是日雖天氣不穩定, 但我們避過了因鋸樹而要封路做成的不便, 狂風後, 給了我們一個沒有雨而且不悶熱的好天氣. 園內荷花, 亦沒有吹爛, 加上點點的露水, 愛攝影的阿班表妹竟然流連忘返. 我們三人決定走時, 她嚷著要留低, 完成佢既集作才離去.
是日全素宴, 雖不是什麼精素, 但係一個咁清靜既環境用餐. 其實真的不錯. 另外不得不提. 那個帶白果味的白粥. 若只有一兩碟餸, 叫我吃上兩三碗也可.
上到小巴, 百母加多一句, 食素是好, 但出面的齋都係太多油了, 自己煮健康好多...... 期待百母獻技.