2021-11-02
前幾篇介紹過上環一間pancake十分出色既咖啡店💛,其實佢地係旺角618仲有一間擁有空中花園既中日咖啡屋名叫「蟲二」,可能有唔少朋友已經食過🙉最近係ig得知佢地係旺角開左間主打墨西哥菜既三店,甚少食墨西哥菜既我就決定去品嚐下👅.餐廳位於洗衣街金雞廣場隔離既一幢唐樓入面,雖然唐樓比較殘舊,但餐廳既裝修一d都唔馬虎,踏入餐廳見到中央幾張工業風梳化同牆壁上面既工具同咖啡用具,加上店內寬闊既空間感,頓時令人有種別有洞天既感覺😲.到訪當日有幸遇上店主落場幫手,交流幾句後得知原來餐廳開設既原因純粹係佢同團隊都好鍾意食墨西哥菜,周圍食得多之後稍有心得就想開間主打墨西哥菜既餐廳🍴,不過考慮到墨西哥菜係食材上既運用唔多,佢地就鑽研出更加有特色同適合香港人口味既菜式✨幾令人意想不到既係呢度既調酒質素居然比酒吧出色得多,唔會只有冰🧊+果汁🧃而完全飲唔到酒味🥃,個人私心推介大家黎食野時不妨試埋呢度既調酒🍹,絕對高質😌******************************✨烤肉腸配自家製蕃茄醬🥫 ($88) 呢客混合左辣肉腸同芝士腸既tapas🧆份量絕對唔小,甚至比一般餐廳食到既大份得多😯辣肉腸並無好似
✨烤肉腸配自家製蕃茄醬🥫 ($88)
辣肉腸並無好似平時pizza🍕所食到既咁鹹,味道好似tabasco有少少辣🌶得黎又有種香腸獨有既煙燻味🔥 至於芝士腸就無需多講,入面好chessy🧀之外,加埋面頭既半溶芝士條令到芝士既味道加倍⬆️,個人唔太食到辣就比較喜歡後者🙉
烤腸上面配左餐廳自家醃製既椰菜,清爽唔會好dry,下面就有自家製蕃茄肉醬🍅,味道有d似港式羅宋湯🥣,蕃茄既酸度亦有助降低膩滯感,食完都唔會好飽膩😉
✨ 15香料燉牛肉炒飯配煎蛋🍛 ($95)
炒飯加入左15種香料,帶有濃郁既香料味🌿 同時,配料亦非常豐富;除左大大隻太陽蛋🍳,仲有自家製牛肉🐮、洋蔥🧄、肉鬆、黑豆、橄欖🫒、粟米粒🌽同青辣椒,各種食材既配搭令人覺得好有新鮮感🌟
牛肉🐮經過多個小時燉煮,油脂被逼出之後chewy得好似叉燒,口感同味道方面都唔錯😋
值得一提既係炒飯內有青辣椒既關係,一路食會覺得辣辣地,過癮得黎又頗有墨西哥風味🇲🇽 不過完全唔食得辣既朋友建議食之前花少少耐性將d青辣椒挑走晒先至食👻
✨ Mobin墨西哥包🛸 ($105)
餐廳以港式墨西哥包🇭🇰入饌,下面加左芝士🧀香煎形成飛碟形狀🛸,係一道貼地又有親切感既fusion菜🤗
帶甜既墨西哥包加埋香脆芝士既鹹味,鹹甜味道混合有趣得黎又無違和感🙆🏻♀️
墨西哥包配上煎蛋🍳、煙肉🥓同酸椰菜,煙肉同樣係比其他餐廳所食到既無咁鹹,加埋酸椰菜就更加清爽,食落唔會好油膩😋
✨ 紐約芝士蛋糕配龍舌蘭醬🍰 ($68)
蛋糕表層既龍舌蘭醬係以火槍🔥燒溶左既拖肥糖混合焦糖餅乾碎,加上龍舌蘭酒🥃之後倒於芝士蛋糕上面,既煙韌又有餅碎沙沙既口感,除左酒香亦有焦糖同玉桂既香氣🌟
芝士蛋糕質感幼滑細膩,帶有芝士清香唔會太過甜膩,整體黎講係幾特別既一件蛋糕🍰,值得一試👍🏻
✨ Teatini醉檸茶🍋($75)
呢杯只有伏特加🥃、檸檬汁🍋同蜜糖🍯既調酒,前調真係會覺得自己好似飲緊雀巢檸檬茶咁,酒味之後先會滲出,餘韻又會飲到鮮明既檸檬味,配合埋蜜糖既花香🌺,整體感覺好清爽,不過如果蜜糖既味道再突出少少🤏🏻就完美💯
個人認為呢杯調酒有港式風味🇭🇰之餘仲十分出色,同樣值得被推介俾大家🤗
✨ Cosmopolitan柯夢🍹 ($75)
呢杯調酒就有伏特加、白橙皮酒同蔓越莓汁,離遠就聞到橙香🍊撲鼻好吸引😍
👧🏻人均消費:$250 (另+10%服務費)
😋味道指數:4/5
💰抵食指數:3.8/5
🪑環境指數:4/5
💁🏻♀️服務指數:4/5
👍🏻再訪指數:4/5
📍Mobin
地址:旺角洗衣街37號1樓
⏰營業時間:13:00–22:00 (Mon, Wed–Sun);
🅞🅕🅕 (Tue)