2016-06-16
韓式嘅食肆而家成行成市,開到成街都係,都已經真係好難去搵到一啲值得去試又係好食嘅韓國餐廳。不過今次黎到韓半島,就好似見到一片綠洲 ,因為佢終於唔係得炸雞啊水冷麵啊同埋部隊鍋嗰啲。環境都算唔錯,幾闊落,無論係同一班朋友仔食飯,定係同男朋友撐枱腳都係一個唔錯嘅選擇。食物方面,原來有好多款都係依據韓國嘅一啲地形、習俗、人或者動物而去創作嘅, 大廚真係好有諗頭啊!就例如呢個五花腩肉忌廉意粉咁,佢就係仿照漢拏生態林嘅下雪天。意粉搭乘一個高聳嘅小山,真係幾得意喎!呢個意粉聞落已經好香,忌廉汁好thick好香濃,滑溜嘅奶油香會令你好想一口接着一口,加埋現場刨落去嘅芝士,將芝士同忌廉嘅味道完美結合,滿咀都係忌廉香。五花腩肉如果在肥少少就好啦,不過份量都算係好多,真係唔錯。另一個主菜叫閑麗水道的斑斕。其實就係牛肉飯團。佢嘅賣相好得意,係由三座唔同大細唔同高度嘅圓柱體飯團組成,裏面仲有飛魚子、鯷魚乾,食到牛肉嘅鮮味之餘,仲有好豐富嘅口感。我最鍾意就係佢嘅飯好chewy,係彈牙嗰種,加埋脆身嘅海苔一齊食,感覺好得意架!最後就係海鮮薯仔煎餅。泡菜煎餅平時喺韓國餐廳就食得多,但煙煙韌韌嘅薯仔煎餅都真係第一次試。