2018-12-19
現代素食菜 🤔今日特登帶幾個外國嘅素食朋友去試吓仿肉素菜 等佢哋體驗下食肉嘅感覺呢間鋪頭以素食為主 鋪頭主要以黃豆同埋其他豆類去做出一啲類似肉嘅菜式 等素食者都可以試吓食肉嘅感覺 如果大家用食肉嘅角度同味道去睇 可能會覺得呢間鋪頭一般甚至麻麻但係如果以一個素食者嘅角度去睇 呢間鋪頭用植物去模仿肉嘅質感同味道都做得幾好! 幾乎達到以假亂真嘅地步 個人覺得佢個手撕雞粉皮同埋滷肉飯都做得幾似肉嘅味道 甚至平時食開肉都覺得佢幾好食 反而佢嘅漢堡如果同真嘅漢堡扒比又可能會比下去因為始終好難模仿佢嘅肉汁同埋做到juicy 嗰個程度 但如果大家身邊有一啲素食嘅朋友 不妨帶佢哋嚟呢度試吓俾個驚喜佢哋 始終素食者係香港有時都好難選擇食物因為食肆好難列出每一碟餸嘅材料 如果有一間標榜食素嘅餐廳可能會方便唔少嘅素食者