2019-04-21 66 浏览
今日去左元朗yoho mall 行街,夜晚搵野食,見到位於一期嘅莆田,呢間餐廳名聽就聽得多,今次都係第一次食咋!門面裝修都幾別緻~門口位擺左一壺生薑茶,供客人入座前免費飲用~薑味好重,辣辣地,冬天飲仲正!室內光線充足,以木色傢私為主調,天花上圓圓嘅大燈,為餐廳增加左點點時代感~第一道菜 - 冰浸苦瓜賣相已經贏左掌聲,每片苦瓜切得好透薄,蜜糖正正中和左苦瓜嘅苦澀味,而且苦瓜片比想像中多汁爽口~夠健康!第二道菜 - 家鄉燘豆腐用左砂鍋上,食嘅時候食到好似燶燶嘅味道,仲以為煮得過火左,但一問之下,店員話呢啲係黃豆香味,亦係呢道菜嘅特色之一~唔知莆田係咪一向都出名食蟶子嘅呢,見佢門口都有宣傳唔同煮法嘅蟶子,同埋呢度嘅蟶子叫做哆頭蟶,一向都鍾意食蟶子嘅我點會錯過呢度嘅海鮮丫~所以我地都點左第三道菜 - 鐵板鹽焗蟶子講真,通常食蟶子都係鼓椒炒或者蒜蓉蒸,呢個食法都係第一次,點知又幾好食,一啲都唔會太咸架!第四道菜 - 花雕蒸蟶子每隻蟶子都好飽滿,食完蟶子剩番嘅湯仲可以飲埋添架,好補身~最後一道菜 - 漁民紫菜燘飯同樣係砂鍋上菜,有好多細細粒嘅蠔仔,配埋紫菜,別有一番風味~

第一道菜 - 冰浸苦瓜

第二道菜 - 家鄉燘豆腐

所以我地都點左第三道菜 - 鐵板鹽焗蟶子

第四道菜 - 花雕蒸蟶子

每隻蟶子都好飽滿,食完蟶子剩番嘅湯仲可以飲埋添架,好補身~

最後一道菜 - 漁民紫菜燘飯