2021-08-06 10 浏览
《sʜɪɴɪɴɢ》同朋友去銅鑼灣行街,佢話好耐冇食過潮州菜,我地搵下見到呢間酒吧餐廳幾有特色,啲菜式又好特別,於是就入去試下~一入到去覺得環境好寬敞,中央位置擺咗兩張啤酒乒兵枱,後方有酒吧位,係潮州菜x 酒吧型格餐廳嚟!啲菜式仲要出自米芝蓮名廚,十分期待😋我地叫咗個白鹵水餐($𝟷𝟼𝟾)同埋紅鹵水餐($𝟷𝟹𝟾)~ 🥢白鹵水餐:前菜 - 酸脆蘿蔔、威士忌酒香鵝肝呢間餐廳最特色係佢用自家調整既白鹵水入膳,所以佢啲白鹵水嘢係必點!而佢既威士忌鵝肝更加係成間店既sɪɢɴᴀᴛᴜʀᴇ! 上菜見到佢個波波已經覺得好靚!但我影咗2張相佢就爆咗有啲可惜🙈 爆咗之後就將杯威士忌倒落啲鵝肝度~ 鵝肝好嫩滑,配威士忌真係好香好好食!佢既蘿蔔係切到不規則咁大大舊~ 腌得幾爽脆~主菜 - 花雕醉鴿花雕醉雞就食得多,醉鴿就真係第一次食!發覺都鴿配少少花雕酒香都幾夾!花雕有提味既功效,鴿既肉質幾實淨有咬口,整體嚟講幾正~🥢紅鹵水餐:前菜 - 古法雞腳,話梅車厘茄個古法雞腳應該係我食過最好食既雞腳!佢個汁個調味超讚!落咗好多蒜蓉粒,酸酸辣辣咁勁惹味!隻雞腳係好入味,真係正到爆!話梅車厘茄就麻麻地,可能我唔太好話梅既製成品
《sʜɪɴɪɴɢ》

我地叫咗個白鹵水餐($𝟷𝟼𝟾)同埋紅鹵水餐($𝟷𝟹𝟾)~

🥢白鹵水餐:
前菜 - 酸脆蘿蔔、威士忌酒香鵝肝

主菜 - 花雕醉鴿

🥢紅鹵水餐:
前菜 - 古法雞腳,話梅車厘茄
個古法雞腳應該係我食過最好食既雞腳!佢個汁個調味超讚!落咗好多蒜蓉粒,酸酸辣辣咁勁惹味!隻雞腳係好入味,真係正到爆!話梅車厘茄就麻麻地,可能我唔太好話梅既製成品🙈 覺得味道怪怪的~

主菜 - 滷水元蹄伴豆腐、滷水蛋
份量都幾多下!全部食材都入味~ 元蹄我麻麻因為唔慣佢有少少重豬既味~ 反而豆腐好有驚喜~ 個豆腐皮炸過既,有少少似油炸鬼咁幾正~

兩個餐都配埋白飯同上湯時蔬~ 個時蔬一啲都唔馬虎,啲菜好清甜好嫩~ 食埋個飯都好飽好滿足了🤤