2016-04-25 187 浏览
气温回暖一段日子,又好彩未至于太热,周末多返啲人走入西贡,搭船出去玩下,买下海鲜。喺西贡海旁,好多人以为全部都系海鲜酒楼,但其实行多几步,都有唔少特色野食架。好似几个月前,就有呢间 Ice Mango Cafe 开业,我呢个西贡街坊当然留意到,但近日先得闲拜会一下。餐厅对出就系无敌大海景,停泊左好多艇家嘅船,坐室外望住个海食饭,环境都唔错,当然室内都有座位啦。渔夫篮卖相好吸引,木箱仲系我钟意嘅浅蓝色。里面有一大条炸鱼,两只炸虾、炸蟹柳、鱿鱼圈同埋薯条。炸鱼都几厚肉,炸浆又薄又松脆又香口,唔错㖞;只系略嫌条鱼湿左少少啦,但胜在嫩滑又够鱼肉香。炸虾都好大只,肉质爽脆,鱿鱼圈都好惹味,有惊喜嘅竟然系炸蟹柳,原来脆脆地咬落去带丝嘅质感几得意。听讲呢度嘅汉堡包都几出名,用上澳洲汉堡嘅做法,面包先搽上牛油再烘至外脆内软,仲闻到阵阵面粉香。汉堡扒系自家制,牛肉味极浓,厚身啖啖肉,烧到带有焦香,夹埋上面块半溶化嘅芝士,非常惹味啊。底下仲有大量清甜又惹味嘅洋葱,番茄仔仲好多汁,生菜又爽脆。细蘑菇粒唔算十分多,但都够晒滋味。饮品选择都几多,有好多款咖啡、朱古力、冰红茶类,热茶都有好多选择,更有花茶及果茶,

渔夫篮 Fisherman’s Basket
柠檬柚子茶、柠檬茶
饮品选择都几多,有好多款咖啡、朱古力、冰红茶类,热茶都有好多选择,更有花茶及果茶,可以慢慢叹。

总括黎讲呢度野食质素几好,以呢个价钱仲好抵食,望住海景食野就更加唔错,入开嚟不如嚟呢度食饭啦。

2016-03-31
等候时间
15 分钟 (堂食)
渔夫篮 Fisherman’s Basket
柠檬柚子茶、柠檬茶