2023-05-23
又嚟介紹特色餐廳喇🥢!發現自己都好耐冇介紹過打邊爐嘅地方啦🫡。今次想同大家介紹嘅係位於銅鑼灣嘅一間特色火鍋店😎。見到網上嘅介紹,都留意到呢間餐廳加入咗好多本土嘅特色❤️,甚至令我覺得係正宗港式打邊爐嘅地方🤩。想知我嗰日食咗咩嘅,就一定要繼續睇落去啦~環境方面☝🏻喺環境方面嚟講,其實都見到餐廳嘅裝修帶有玩味嘅風格🥰。不論係外牆燈飾定係整體嘅格調,都感覺到好獨特🤪。確實係充滿舊式香港打邊爐嘅色彩!食物方面✌🏻#原個椰子雞湯(半隻)($268)喺介紹火鍋配料之前,就當然要介紹咗個湯底先啦😋。當日嘅湯底就係呢個原個椰子雞湯,我冇諗過餐廳真係即時攞個椰子出嚟開😍,可以話係真材實料🥥!而且個湯滾咗之後,店員都即時𢳂咗一碗湯俾我哋飲😋。飲落真係好清甜😚,另外雞件都好嫩滑。絕對係好高質嘅湯底!#21日熟成前腰脊($228)打頭陣想介紹嘅火鍋配料就有呢份熟成前腰脊😋。見到有熟成呢個term都已經好期待,出到嚟個效果都冇令我失望🤩。就咁見到個賣相已經見到前腰脊嘅紋理相當清晰👍,淥熟咗之後,仲可以品嚐到熟成牛肉獨有嘅鮮味🫶🏻。#爽口黑牛柏葉($78)之後想介紹嘅火鍋配料就係呢份黑牛柏葉🤪,我自己好滿意佢嘅口感
環境方面☝🏻
食物方面✌🏻
#原個椰子雞湯(半隻)($268)
#21日熟成前腰脊($228)
#爽口黑牛柏葉($78)
之後想介紹嘅火鍋配料就係呢份黑牛柏葉🤪,我自己好滿意佢嘅口感😬。食落一啲都唔韌,同菜式名一樣咁爽口🫡,牛柏葉原有嘅味道依然保留在內!
#新鮮牛脷芯($88)
我自己覺得打邊爐點都要叫返一份牛脷芯❤️🔥,對我嚟講成件事真係好夾㗎!講返餐廳呢份牛脷芯先,我好滿意爽脆嘅口感🥳,牛脷芯嘅厚薄啱啱好👍,都品嚐到新鮮嘅味道!
#金甲脆魚皮($98)
介紹完火鍋配料,就當然要介紹吓餐廳嘅特色小食啦😇。首先想介紹嘅就係呢份金甲脆魚皮,淨係見到個賣相已經覺得好有誠意🤣,舞獅嘅出現真係夠晒有派頭😎,入邊仲有啲乾冰㗎,令到整體賣相更加有氣勢🥳。講返佢嘅味道先,魚皮口感的確夠晒酥脆😚,而且鹹蛋黃味都好濃郁,會令人食到停唔到口😈。
#黃金豆腐($68)
第二款想介紹嘅小食就係呢份黃金豆腐⭐️,淨係見到金黃色嘅外層已經令到胃口大增🤤。味道方面同樣唔會失望,餐廳嘅調味啱啱好,食落唔會太鹹同太辣🫡。而且炸嘅時間都啱啱好,外脆內嫩且香脆可口🤩。