2021-03-07
今日要大大力推介呢間小店!眾所周知旺角有好多樓上Cafe,但係一不小心就好容易中伏🤑🤑而呢一間就係旺區中嘅清泉💕位於工廈入邊一個中層size嘅舖位-今次星期日嚟,大約1:00左右竟然冇乜人之前book咗位有得坐卡位,仲要係大梳化坐得幾舒服☺️其餘位置都有啲吧枱望住落地大玻璃外面嘅風景,都唔錯㗎環境上面都幾文青feel,有啲花花草草,以日光白色簡潔風為主餐牌方面,佢款式都算多小食都有超過五款,然後嘢飲方面都好豐富🤩-喺度要教大家點樣食得抵啲午市嘅話,佢粉面嘅價錢已經包埋套餐,真係勁抵!套餐係包埋一個湯加嘢飲所以我哋就叫咗一個餐,一個小食,一個外加嘢飲,同埋兩件蛋糕首先不得不讚呢個湯🤤🤤以往飲過嘅龍蝦湯比我感覺都唔太好,只有飲到苦味但係呢個櫻花蝦湯好特別,有蝦獨特濃郁嘅味,但係又唔會覺得苦,少少creamy之餘亦都唔會覺得好滯我同朋友兩個人飲都覺得好好味🥰-然後呢個避風塘薯條真係不得了!呢間小店最叻嘅地方係點樣運用香料避風塘本身已經有獨特嘅香料,例如蒜蓉等等,呢個薯條完全食到避風塘獨有嘅香味之外唔會覺得太辣太鹹,就算唔食得辣嘅朋友都好適合食😋😋啱啱摘出嚟又熱又脆, 十分推介!就算凍咗都仲幾好
而呢一間就係旺區中嘅清泉💕
位於工廈入邊一個中層size嘅舖位
今次星期日嚟,大約1:00左右竟然冇乜人
之前book咗位有得坐卡位,仲要係大梳化坐得幾舒服☺️
其餘位置都有啲吧枱望住落地大玻璃外面嘅風景,都唔錯㗎
餐牌方面,佢款式都算多
小食都有超過五款,然後嘢飲方面都好豐富🤩
喺度要教大家點樣食得抵啲
午市嘅話,佢粉面嘅價錢已經包埋套餐,真係勁抵!
套餐係包埋一個湯加嘢飲
所以我哋就叫咗一個餐,一個小食,一個外加嘢飲,同埋兩件蛋糕
避風塘薯條
首先不得不讚呢個湯🤤🤤
以往飲過嘅龍蝦湯比我感覺都唔太好,只有飲到苦味
我同朋友兩個人飲都覺得好好味🥰
然後呢個避風塘薯條真係不得了!
呢間小店最叻嘅地方係點樣運用香料
啱啱摘出嚟又熱又脆, 十分推介!
就算凍咗都仲幾好食🤣 仲要佢嘅份量多到我同朋友食晒碟意粉都未食得晒啲薯條😂😂😂
海鮮忌廉扁面配挪威煙三文魚
然後呢個海鮮意粉都算出色!
普通喺出面Cafe食到嘅忌廉意粉都只係將配料擺埋一齊,意粉唔係特別好味,三文魚亦都一般
但係喺呢度食嘅就唔同!
佢嘅意粉上面又係有種好特別嘅香料,忌廉唔會太滯,亦都唔會太多
用嘅海鮮配料都算新鮮,唔會食到腥味
然後三文魚份量都算幾多,唯獨呢碟意粉份量就唔算好多,如果淨係諗住食意粉嘅朋友可能要考慮再加啲小食🤣
不過對我哋兩個女仔來講就啱啱好
荔枝水蜜桃茶
我就另外加咗杯荔枝水蜜桃紅茶
水準正常,有少少甜但係唔會覺得係太假嘅甜味
佢真係有荔枝肉㗎 !仲有啲椰果,食落去幾層口感🥰
朱古力日式芝士蛋糕、Tiramisu
當然唔少得嘅係甜品😋
我本身諗住淨係叫一件蛋糕,好彩同朋友一人叫咗一件🤣
佢嘅蛋糕係Mini size,不過一件都只係$30左右算係咁
蛋糕都係好出色!
我叫咗個日式朱古力芝士蛋糕,朱古力味幾濃郁,但係唔會太苦或者太甜
朱古力同芝士蛋糕真係一個幾夾嘅組合!
食落去有Cheese cake嘅口感好正㗎入口即溶☺️
Tiramisu方面就正常發揮
總括嚟講,真係好抵!
環境坐得好舒服,又冇乜人
員工態度好好,仲同我哋推介有啲咩食,上菜都好快
重點係每一樣嘢食都好好食!
我哋叫咗一個餐,一個小食,一個外加嘢飲,同埋兩件蛋糕,兩個人除翻開都只係110幾!
激抵☺️☺️
留意番係午市先會有自動升級套餐嘅價錢,晚市就冇㗎啦
不過而家做緊還是加一蚊有甜品放題,睇吓大家想食邊樣🤣🤣
極級推介呢間💛💛💛💛