2023-06-05
專程嚟到天空之城,因朋友推介 The Cottage 特色餐廳,好彩預定了可以坐入有冷氣的餐堂,但其實晚上八點過後坐外面都唔熱,重好有坐喺花園晚餐的感覺;坐落睇個餐牌都有啲特色,而周圍的裝飾擺設都好有心思,吧檯前面嘅綠寶標誌,應該超過40年歷史!服務員首先送上醬汁蒜頭,可以說是全晚最美味的食品!我朋友推介吞拿魚牛油果沙律,甘鯛立鱗燒和海膽甲羅燒做頭盤,主菜就選蟹子滑蛋鰻魚炒飯和蝦汁帶子蟹肉意粉!各人都叫了一杯飲品,我飲接骨木花梳打咖啡,朋友選百香果梳打;吞拿魚牛油果沙律,吞拿魚容放喺牛油果同埋沙律上面,牛油果淋滑,而沙律主要係一啲生果所以食落都好開胃;甘鯛立鱗燒真係好特別,啲魚鱗燒到脆曬,而魚肉好有肉汁食落好有層次!海膽甲羅燒的海膽,應該係加拿大海膽,蟹膏亦都算鮮甜!已主菜嘅蟹子滑蛋鰻魚飯,中規中矩,蟹子大大粒,鰻魚飯都炒得好香,蛋亦都夠滑;蝦汁帶子蟹肉意粉,帶子真係大大粒,意粉都好掛汁,充滿好香嘅蟹肉同埋蝦嘅味道!至於兩杯飲品,百香果梳打好醒胃;接骨木花梳打咖啡,就飲唔到接骨木花嘅味,但係咖啡亦都有一定水準!最尾我哋加咗個是日甜品;焦糖海鹽蛋糕,做得好出色,蛋糕藏喺奶凍入面,有海鹽同
服務員首先送上醬汁蒜頭,可以說是全晚最美味的食品!
醬汁蒜頭
吞拿魚牛油果沙律
甘鯛立鱗燒
!海膽甲羅燒的海膽,應該係加拿大海膽,蟹膏亦都算鮮甜
海膽甲羅燒
蟹子滑蛋鰻魚炒飯
蝦汁蟹肉帶子意粉
!至於兩杯飲品,百香果梳打好醒胃
百香果梳打
接骨木花梳打咖啡
!最尾我哋加咗個是日甜品;焦糖海鹽蛋糕,做得好出色,蛋糕藏喺奶凍入面,有海鹽同埋焦糖帶來脆口,同埋軟滑嘅感覺
焦糖海鹽蛋糕
!為晚餐畫上完美嘅句號。