2024-01-06
今晚同朋友去了間超正嘅中式餐廳,餐廳位於海港城海洋中心4樓,平時shopping通常都係下面四圍逛,但朋友訂了位在這裡食晚飯,上到四樓望見餐廳門口,已感覺瑰麗而神秘,門面中間位置裝修到好有特色,入去時穿過了中間嘅水吧,再轉出就好似主了船艙內,環境舒適感覺特別舒服,服務員細心嘅服務也是值得一讚。餐牌內有不同選擇,種類都十分之多,朋友推介了幾款口味。爵士湯,上枱時以一個外型似獅子的器皿,再由服務員將獅子頭打開,見到盛滿以響螺頭與蜜瓜煲成的爵士湯,入清潤甜美,沁人心脾,還有湯料十足!主菜就係必食推介流沙黃金銀雪魚,這道菜將銀雪魚煎得外皮酥脆,內部柔軟,魚肉鮮嫩。此外,還撒上了金黃色的鹹蛋黃碎,為整道菜增添了令人垂涎欲滴的美味。這種組合讓人難以抗拒。還點了花膠麻婆豆腐,廚師已將花膠切條混哩香滑豆腐,同香辣肉碎粒,味道十分配合入味。最緊要係材料分量十足,入口總有彈性高、具嚼勁入味嘅花膠。龍蝦膏海膽炒飯,以一人一碗的份量上枱,服務員將碗飯蓋打開時,就有我最愛嘅海膽放在炒飯中間,海膽入口肥美的,我就一口吃先將它們放進口中,粒粒炒飯都沾上了龍蝦膏,入口彈牙入味配埋龍蝦肉同蟹籽一齊食,真係十分滿足。最後
餐牌內有不同選擇,種類都十分之多,朋友推介了幾款口味。
最後加埋個甜品蜜瓜甘露,蜜瓜味香濃之餘糖水入邊仲有蜜瓜柚子米子,入口夠曬潤喉,但又唔會太甜!
飲品就係Sexy Mama,這款mocktail以多款水果沖調而成,當中用了火龍果、菠蘿、熱情果再溝上雪碧,飲落都十分清新。