2021-11-08 61 浏览
今日嚟到位於天后清風街嘅日本餐廳-碗盛,採用咗傳統日式居酒屋嘅裝修設計,環境乾淨企理。麻醬棒棒雞沙律採用左鹿兒島嘅特產薩摩雞,脂肪比例佳,肉質細嫩汁多,軟身同時亦保持彈性。肉味非常突出,配搭清爽嘅青瓜加麻醬,非常開胃。雜錦天婦羅款式非常多,有大蝦、冬菇、茄子、南瓜同番薯,一次過試晒咁多款!天婦羅炸皮做得非常之好,薄薄一層,金黃香脆。而內裏嘅海鮮同蔬菜仍然不失鮮味。明太子汁蛋卷煎蛋卷軟熟濕潤,嫩滑細緻,並冇煎過火,而且蛋味香濃。表面塗上一層厚厚嘅明太子醬,明太子嘅鹹香配搭煎蛋卷嘅微甜,鹹鹹甜甜的味道十分滋味。長崎拉麵香濃嘅豬骨湯底,店員強調唔落任何味精,而且加入大量椰菜同芽菜,好味又健康。厚燒牛舌、燒白鱔、鹽燒雞中翼、溫泉蛋芝士燒大啡菇嚟到居酒屋又點可以唔叫返幾款碳火燒烤,今次叫咗三款串燒同一份大啡菇,牛舌爽口彈牙,白鱔肥美多汁,雞翼香口惹味。大啡菇勁厚身,配埋溫泉蛋同溶溶地嘅芝士,好快就俾我哋清曬!Asahi生啤、吟香梅 般若刀Asahi店員介紹話係日本版,同我哋普遍香港買到嘅唔同,麥味更加重。飲落亦真有其事,非常之清爽,口感純正,麥味香濃。另外亦試咗一隻店員推介嘅梅酒,入口比較甘辛,

麻醬棒棒雞沙律

雜錦天婦羅

明太子汁蛋卷

長崎拉麵

厚燒牛舌、燒白鱔、鹽燒雞中翼、溫泉蛋芝士燒大啡菇

Asahi生啤、吟香梅 般若刀
Asahi店員介紹話係日本版,同我哋普遍香港買到嘅唔同,麥味更加重。飲落亦真有其事,非常之清爽,口感純正,麥味香濃。另外亦試咗一隻店員推介嘅梅酒,入口比較甘辛,後勁亦比較強,帶點辣。但反而更加帶出梅嘅甘甜,層次豐富。