2022-11-02 81 浏览
今日同朋友去咗沙田行街,行到去新城市廣場有啲肚餓,即刻上OpenRice望吓附近有咩推介,無意中發現一間叫微辣大排檔都幾吸引,所以即刻去試吓,個名咁似我平時上網睇微辣,原來都有關係,今日喺條柱度見到六毫子嘅相原來都有關係,因為喺條柱度見到六毫子嘅相片。感覺都幾親切。餐廳裝修得好整潔,好有格調,有啲懷舊風情feel,餐牌仲係用微辣主角名去創作🤓阿姜至愛冰鎮素咕嚕肉 ,咕嚕肉非常特別用冰鎮住,😙原來用冰鎮可以令到咕嚕肉口感特別爽,味道酸酸甜甜,食落去同真嘅咕嚕肉冇乜分別,用素食製造感覺特別健康,而且一啲油膩咁都冇。真係好特別,好值得推介😍Yelo. 咖喱大雜燴,咖喱煲入邊有魷魚,魚蛋,蘿蔔,豬皮,全部都好入味,加上用明爐一邊煮一邊食特別香特別熱辣辣,我自己最鍾意食就係豬皮,因為朔晒啲咖喱汁,口感爽口。米酒雞,店員會將酒加落去點火將個香味迫咗出嚟,雞肉非常嫩滑,新鮮香甜嘅雞肉味,加上少少酒精嘅香味,味道好有層次,而且仲好好食。呢個簡直係必食嘅推介🤩北角雪糕格仔餅,外脆內熱嘅格仔餅上面放上雪糕,雪糕慢慢溶化。入口又凍又熱,味道又香又甜😙