2019-05-08
好多人都向我推介呢南豐紗廠間珍珠奶茶,呢日假期紗廠人山人海,但我同朋友都忍唔住,一齊去左朝聖。知道佢係銅鑼灣都有分店,不過荃灣呢間大好多,仲有大量座位坐,行到累坐低飲杯野就岩晒啦。因為飲品本身無落糖,所以你可以自己再選擇糖份,呢個做法都幾SWEET,我同朋友都揀左微糖,下次有機會要試下無糖先。我叫左奶霜藍伯爵,茶底好清幾香,好岩女仔飲,唔怪得之叫英文名叫lady grey。奶霜比較杰,不過都夠咸味!奶霜上仲好有心咁擺左幾塊花瓣係上面,成杯飲品少女感十足。另外我就加左茶香珍珠,唔用黑糖改用茶黎浸珍珠,無咁甜,而家形珠有陣陣清香味,好鐘意! 朋友叫左奶霜泰晤士,加鐵觀音茶凍。見佢英文都係寫EARL GREY,不過呢杯偏苦澀,我個人認為可以加到上半糖。鐵觀音茶凍係JELLY,幾特別,本身以為EARL GREY+鐵觀音可能唔太MATCH,但原來又唔會喎!不過佢價錢都係偏貴,一杯己經成$40蚊!
不過佢價錢都係偏貴,一杯己經成$40蚊!