2019-04-12
2011 浏览
食好野梗係一大班人一齊食先開心,今次就同一圍枱咁叫叫叫同食食食~~~呢間食店位於灣仔,對於唔係成日出街既人黎講,都幾難搵~~~入口係大廈旁邊,有個粉紅色牌仔指示入去,再搭𨋢上1樓先到呀~~門口既擺設裝修都好雅緻~~~咁因為遲左去到,餐前小食都被秒殺,冇得影相咁只好影低其他主食同甜品~~左上:嶗山茉莉素鵝 - 有煙燻味,同平時食既素鵝唔同,幾特別呀右上:黃土地雞絲拉皮 - 被秒殺左,冇試到。。。左下:老山東定湯肉 - 其實即係肴肉咁,賣相精美~~右下:蒸銀絲卷 - 叫俾囝囝食既,塞飽佢北京片皮鴨2食 + 叉子燒餅:片皮鴨唔太肥,配埋葱白同醬好好味喲第二食炒鴨鬆,比較咸左d~~~塞滿入叉子燒餅度一齊食,正呀左上:鬼馬臭豆腐 - 臭死人之選。。。。(本身唔食,所以冇試到)右上:鍋蹋豆腐 - 炸過既豆腐再繪番,個汁較得唔錯,又唔會太濃左下:黑醋排骨 - 黑醋味強,本身都好鍾意食呢個菜~~yummy ~~~右下:清炒翡翠 - 好似係清炒萵筍黎~~但轉左2轉就冇哂,未有機會試到上:草捆牛骨 - 賣相黑麻麻咁,但其實充滿濃濃既牛味,而且牛骨肉都好淋~~下:煙燻白鱔 - 不得不讚嘆呢度既煙燻做得好好!
右上:黃土地雞絲拉皮 - 被秒殺左,冇試到。。。
左下:老山東定湯肉 - 其實即係肴肉咁,賣相精美~~
右下:蒸銀絲卷 - 叫俾囝囝食既,塞飽佢
第二食炒鴨鬆,比較咸左d~~~塞滿入叉子燒餅度一齊食,正呀
下:煙燻白鱔 - 不得不讚嘆呢度既煙燻做得好好!好香好香,食落脆卜卜炸過既白鱔,仲有陣陣既香味~~冇得彈~
上:葱油撈麵 - 一上枱超香既葱油香味,未食都已經被佢個香味吸引住~~撈勻之後,麵再加埋香葱一齊放入口,超好食~~~
下:齊家炸醬麵 - 因為先食個葱油撈麵,個炸醬麵就失變相比下去了~~佢有d似韓國既炸醬麵咁,食落就一般~~
麵
高力豆沙:負責人即興送俾我地既甜品~~可惜感覺偏有質感同較油。。。
高力豆沙
拔絲:大家點左三樣 - 芋頭、菠蘿、地瓜~~出黎個樣大家都會嘩一聲~~負責人仲好好咁教我地食呀~~每人都食到甜甜的糖絲捲住既甜點~~其中最搶手既居然係菠蘿呀~~酸酸甜甜咁,為呢餐飯帶黎一個美滿既句號~
拔絲
食物質素幾好,環境都舒服~~但可惜有其他食客質素麻麻。。。