2012-07-22 23 浏览
闊別豚王兩年半,只係中環店食過赤王同元氣王今次無意中遇上yahoo團購,唔洗排隊有得食,身為fans梗係第一時間購買!簡介話:裏豚王,每月只有一次,並且為限量供應,麵質份量不變,但每次的湯底、醬料或配菜均與別不同究竟葫蘆裡賣甚麼藥呢?湯底麵質配料叉燒全部都係得選店員都無主動介紹 真係你唔問都唔知自己食緊咩原來湯底係豬骨加元貝 不過貓仔同我都試唔出元貝味 而豬骨味就依然地甜其實我鍾意濃郁既湯底 但係呢碗裏豚王既湯同其他拉麵店既濃度一樣普通同以前食既赤王同元氣王差一大節 完全無左獨特既層次感 所以有點失望不過由於佢唔濃又唔油膩 所以我飲晒成碗湯都唔滯 飲完都唔口渴個麵有半隻半熟蛋 紫菜 蔥 荀 兩片肉 同一堆蒜將蒜同湯攪混 食唔出蒜香味將辣芽菜和辣高菜加入 成碗麵好食程度提升!幼身直麵 掛湯力一流 個麵底都好大 夠晒飽雖然無得選軟硬度 但係都岩我食開硬既口感 而且浸耐左都唔會點變林叉燒無問係咩部位,不過入口軟腍,肉質細滑肥瘦分別,但係無食緊肥膏既感覺,仲有淡淡既豬肉香係口水散發,好味成碗麵既亮點絕對係半熟蛋,正到沒話說!呈溏心狀態,好滑又有蛋香第一次食果陣因為貨源問題所以無得食食過之後真係
闊別豚王兩年半,只係中環店食過赤王同元氣王
究竟葫蘆裡賣甚麼藥呢?
湯底麵質配料叉燒全部都係得選
店員都無主動介紹 真係你唔問都唔知自己食緊咩
個麵有半隻半熟蛋 紫菜 蔥 荀 兩片肉 同一堆蒜
將蒜同湯攪混 食唔出蒜香味
將辣芽菜和辣高菜加入 成碗麵好食程度提升!
幼身直麵 掛湯力一流 個麵底都好大 夠晒飽
叉燒無問係咩部位,不過入口軟腍,肉質細滑
成碗麵既亮點絕對係半熟蛋,正到沒話說!
呈溏心狀態,好滑又有蛋香
第一次食果陣因為貨源問題所以無得食
食過之後真係連唔鍾意完整既雞蛋既我都愛上!
其他野...店面寬敝但風味欠奉
人手充足有朝氣 但好似全部都係香港人 無中環店有日本師傅咁過癮
地點比其他兩店更隱閉 搵死人 排隊唔會阻到人
大老遠就見到既招牌燈籠給我們指點方向
總括來說 呢碗裏豚王貴一點又驚喜欠奉
半熟蛋同自家醃製的芽菜及高菜一定吸引到我再食
但係出左咁多新口味 幾時先試得晒?
2012-07-21
大老遠就見到既招牌燈籠給我們指點方向