同男朋友喺尖沙咀食完晚餐,突然諗起傳說中嘅芝士粟一燒!咁啱又係呢頭附近,即刻急急腳走去菓甜品!店鋪位置好易搵,去到寶勒巷街口就見到招牌,喺麥當勞隔離同馬會對面。一坐低,二話不說嚟個芝士粟一燒先!😍呢到環境寬敞舒適,係一個同朋友飯後聚會甜品直落嘅好地方。🔹芝士粟一燒 $58店員一放低,我已經心心眼啦!實在太似粟米啦,仿真度100%!其實佢係芝士蛋糕黎架,齋係創意同心思就已經滿分。每一粒「粟米粒」真係有粟米醬汁味,而「粟米芯」部份就係芝士蛋糕,質感軟熟幼滑,甜度適中。伴碟有焦糖爆谷同脆片襯托,係打卡之選。鹹味crossover做甜品,呢個配搭竟然好match,絕不奇怪。而且唔會過份甜膩,同男朋友飯後share食啱啱好。如果唔係食飽飯但又口痕,都應該可以叫多個甜品,唔緊要,呢間值得再嚟!下次試埋其他先!😍📍尖沙咀寶勒巷3號萬事昌廣場地下2-3及5號舖..環境分數:8/10食物分數:8/10Encore分數:8.5/10

一坐低,二話不說嚟個芝士粟一燒先!😍
呢到環境寬敞舒適,係一個同朋友飯後聚會甜品直落嘅好地方。

🔹芝士粟一燒 $58

📍尖沙咀寶勒巷3號萬事昌廣場地下2-3及5號舖