2017-06-18
星期六又係搵野食嘅時候啦 今日揀左間香港少有得食台灣米苔目嘅餐廳。有晒圖片,可供大家參考。其實我係第一次食米苔目的,佢個樣似銀針粉,但比較幼,食落口感比較軟滑。$35 兩個餸配豬骨湯底,轉湯底加$3,加餸每樣$7。我揀左麻辣,酸菜、鴨肉同埋雲吞。雲吞係韮菜豬肉餡,餡料都幾多,好香韮菜味。鴨肉肉質幾滑,好味!同埋餸嘅份量都幾足花雕醉香豬雙脆, 有豬脷同埋豬耳,食落有淡淡花雕味,清淡得黎又幾好味喎! 豬耳好脆,豬脷其實有點似牛脷。Q彈豆腐。真係名乎其實QQ的,口感同味道有點似魚腐,好少有得食,我幾鐘意姐姐會問加唔加辣,我要小辣,多左一份香味涼拌皮蛋,呢碟唔辣但好惹味!!蒜泥白肉,我叫左小辣。有少少粉絲係底,肉幾入味,肥瘦適中!最後叫多個醋茄,醋唔會太重味,提到蕃茄味之餘又唔會酸,幾清新食到臨尾先見到麻薯即刻叫件試下雙色嘅皮幾吸引,入面係忌廉,有少少菠蘿味同紅豆味!同香港嘅糯米糍完全唔同姐姐話想食就一早落單時叫埋,咁食完主食就岩岩好攤番暖啦,皮會Q軟d 飲品叫左兩枝好特別嘅日本汽水,櫻花味同綠茶味,好靚呀個樽味道係可樂咁,加少少綠茶/櫻花味,幾好飲!呢間店嘅姐姐好好人,佢會介紹下d食物係點嘅
涼拌皮蛋,呢碟唔辣但好惹味!!
蒜泥白肉,我叫左小辣。有少少粉絲係底,肉幾入味,肥瘦適中!
食到臨尾先見到麻薯即刻叫件試下
呢間店嘅姐姐好好人,佢會介紹下d食物係點嘅樣、咩口感咩味道,好熱情