2023-02-12 17 浏览
中午同老公出咗旺角行街食飯, 係洗衣街搵食, 見呢間「燒肉JuJu」 嘅價錢好似幾抵, 我哋見價錢寫$48/100g起好似幾抵食。餐廳應該新開嘅關係, 衛生情況非常好, 店面光猛, 淺色木系枱椅夠乾淨, 舖內完全冇油煙味, 舖頭好貼心, 櫃桶有無限乾紙巾同濕紙巾供應。見到牆壁有幾幅可愛漫畫嘅壁畫, 都有啲似日本風。水及碗係自助形式, 係自助櫃取。店舖用QR code落單, 好方便! 每兩個人平排坐會共用一個燒烤爐, 燒烤網新淨, 啲肉唔易黐底, 店員會幫你調教好爐嘅火候。我地揀咗兩個套餐,再加支菠蘿味波子汽水$15及可樂$8, 好爽呀! 吃燒肉一定要有的醬料做調味, 枱面亦放咗一堆調味醬料, 任君選擇, 呢度有四款汁, 能加重牛味的牛骨汁, 壽喜燒汁, 燒肉汁, 胡麻醬, 還有粉紅鹽, 黑椒及沙律汁比你揀。牛小排X封門柳套餐 - $138/200g定食套餐包白飯、湯同前菜, 我哋將飯轉紫菜飯+$8, 昆布湯配日本沙律。日式椰菜沙律, 落咗少少柚子醋,可自己加麻醬。牛小排X封門柳兩款肉都幾出色, 雖然唔係和牛級別, 牛小排肉味香濃, 軟腍, 油脂分佈平均。封門柳肉感強, 肉質鬆軟, 牛肉

牛小排X封門柳套餐 - $138/200g
定食套餐包白飯、湯同前菜, 我哋將飯轉紫菜飯+$8, 昆布湯配日本沙律。日式椰菜沙律, 落咗少少柚子醋,可自己加麻醬。牛小排X封門柳兩款肉都幾出色, 雖然唔係和牛級別, 牛小排肉味香濃, 軟腍, 油脂分佈平均。封門柳肉感強, 肉質鬆軟, 牛肉味濃。成碟肉都有成十幾塊。

洋蔥蒜蓉味牛舌(薄切) - $108/300g
店員介紹牛舌係新推出產品, 有四款口味。都係有套餐, 包白飯、湯同前菜, 同樣轉紫菜飯+$8, 味暋湯配泡菜。味噌湯味道唔會過鹹, 泡菜就酸酸辣辣, 帶點爽脆, 好開胃。而且仲幾多料橢圓形嘅薄切牛舌片質感嫩中帶爽, 以洋蔥蒜蓉調味有驚喜, 仲幾惹味, 但又唔會蓋過本身嘅肉味, 好正呀!

如果唔夠的話, 仲可追加唔同嘅肉類或海鮮, 50g 由$15起。餐廳所提供嘅肉質素高,所以就算唔蘸醬食都得。

總括嚟講, 有意外驚喜。大眾化價錢, 我鐘意佢冇油煙味, 很適合各位慢慢燒慢慢吃, 就算一人來吃也完全不尷尬。不同部位的牛肉都高質有驚喜, 是可再encore! 真的得上物超所值!

#燒肉JuJu[话题]# #旺角美食[话题]# #旺角[话题]# #燒肉[话题]# #一人燒肉[话题]# #旺角燒肉[话#香港必吃[话题]# #香港探店[话题]# #香港美食[话题]# #香港生活[话题]# #香港打卡[话题]# #hkfood#hkfoodie#香港美食#旺角美食#旺角#燒肉 #一人燒肉#旺角燒肉#香港燒肉