2019-10-10 27 浏览
作為最中意食牛嘅牛魔王,我同朋友一直都好想試下食近排好hit嘅鐵板牛。所以特意黎呢間餐廳試下佢嘅牛扒!我同朋友3個6點左右去到餐廳,可能時間尚早,所以唔會叫需要等好耐。餐廳主要提供3款部位比大家選擇,有肉眼,牛柳,西冷。揀完肉類記得揀埋想要嘅油同配菜!之後就可以去點餐區落單啦!望住店員切大大舊牛肉,真係忍唔住留曬口水呀!我叫左份西冷,300g大大塊,配上蒜油香噴噴!配菜上有麵豉湯,沙律同一包烏龍茶。店員好好用碟裝起左一碟柚子汁,方便我地食嘅時候可以點汁。因為叫左蒜油,所以有配炸蒜。蒜片炸得脆卜卜,中意蒜味嘅朋友一定要叫!西冷扒上鐵板切開可以見佢大概3成熟,怕生嘅朋友可以用鐵板再煎一下,唔怕嘅話基本上都可以食!牛肉嫩而不會老,有牛味,好正!朋友叫左份牛柳,配菜一樣。牛柳大大舊,一個人食絕對足夠!切開後牛柳熟度大概2至3成,大家可以切開再煎一下,當然唔怕嘅都可以食左先!牛柳肉質比西冷更嫩,軟林林又有牛味,好好食!順帶一提,餐廳好貼心係每張枱都會提供鹽同胡椒,如果大家中意食原汁原味,可以用下呢2款調味料。當然大家都可以試下餐廳提供嘅柚子汁,一樣好食啊!

我叫左份西冷,300g大大塊,配上蒜油香噴噴!

朋友叫左份牛柳,配菜一樣。牛柳大大舊,一個人食絕對足夠!