入夜後氣溫涼涼哋,至啱去打邊爐,烚吓烚吓啲靚牛肉啦😍 我就最鍾意去呢間火鍋店烚牛,因為可以食到啲來自不同產地嘅牛肉和特別部位。你睇吓下面啲牛肉名就知有幾特別和刁鑽啦😄鴛鴦沙牛湯底 (HK$82).牛骨清湯 — 清湯有白蘿蔔和牛肋骨,清清地可以食真啲不同牛部位的味道,也可以之後烚吓蔬菜和豆腐.溶岩沙嗲 — 非常濃厚的重口味,食牛肉又多一種風味😋澳洲五花趾 (HK$68).牛後腿肌腱的中心部位,烚6秒就食得啦.煮熟後啲筋和紋路比較多和明顯,仲會微微卷起,入口感覺好爽彈呀!安格斯-橫隔肌 (HK$48).牛的肋骨内側,與横隔膜相連,每頭牛只有兩小塊,好珍貴㗎!顏色就比較深暗紅色啲.烚6秒就食得啦,牛肉味好濃郁呀😋*匙柄 (HK$48).牛下肩胛肉,顏色比較深紅色啲,不過簿切,又係烚6秒就食得啦~.入口柔軟,都係牛肉味偏濃的,正呀~*牛駝峰 (HK$48).牛的頸背間的肉,幼筋和紋好靚.烚8秒後食,有牛肉味之餘也有些少脂油香,我比較鍾意食呢款💛*滑尾龍 (HK$48).牛嘅後腿外側的肉條,組織比較密集,撈勻雞蛋一齊烚可以軟化肌肉纖維.比較厚切有多肌肉纖維,烚20秒左右先熟.有一塊唔小心跌咗落沙

鴛鴦沙牛湯底 (HK$82)
.溶岩沙嗲 — 非常濃厚的重口味,食牛肉又多一種風味😋

澳洲五花趾 (HK$68)
.牛後腿肌腱的中心部位,烚6秒就食得啦

澳洲五花趾

安格斯-橫隔肌 (HK$48)
.烚6秒就食得啦,牛肉味好濃郁呀😋
匙柄 (HK$48)
.入口柔軟,都係牛肉味偏濃的,正呀~
牛駝峰 (HK$48)
.牛的頸背間的肉,幼筋和紋好靚
滑尾龍 (HK$48)
.比較厚切有多肌肉纖維,烚20秒左右先熟
.有一塊唔小心跌咗落沙嗲湯度,烚耐咗一啲,口感依然係幾腍
加拿大艾伯塔牛側胸肉 (HK$58)
.是咁多款牛肉之中比較油脂,大理石條紋般的油脂,好靚
.烚2-6秒左右就食得啦,入口好嫩滑呀~

食咗啲牛肉,就要食啲蔬菜,咁先有均衡飲食。我哋就叫咗這些:
芋絲 (HK$28)
.食芋絲可以幫助促進腸臟蠕動,不過本身沒什麼味,芋絲好掛汁,所以建議烚喺沙爹湯度食會好味啲😋
豆腐 (HK$28)
.一份10件左右,幾滑口喎!
.我比較鍾意烚喺牛骨清湯度食多啲
唐生菜 (HK$28)
.呢度啲菜好新鮮、爽脆、清甜
.我比較鍾意烚喺牛骨清湯度食多啲
初生雞蛋 (HK$6)
.好細隻蛋呀,生的,朋友將佢撈入醬料度搞勻

菊花桂圓露 (HK$18)
.菊花能清熱,桂圓能安神,入口茶味清甜
烏梅汁 (HK$18)
.有助消解疲勞和能幫助消化,入口酸甜美味,可以減肥膩

醬料 (HK$10 x 2位)
.自己出去醬料櫃度攞,有多款醬料可以自由配搭
.我就鍾意個秘製牛肉汁配沙茶醬、芫荽、蒜粒,撈勻配牛肉食好正㗎~

2022-11-07
澳洲五花趾