2025-07-28
陳儀興嘅舖面雖然唔算大,但係每日門庭若市,主要因為佢嘅牛雜湯底夠晒香濃,啲食材新鮮度又高📍崩沙腩餐配幼麵一睇到呢碗沙腩麵,啲肉嘅油潤光澤已經好吸引🤤 沙腩肉質軟腍得嚟有韌性,啖啖彈牙同時又入口即化,絕對唔係普通麵檔做得到嘅水準。湯底濃郁鮮甜,勁有牛味嘅精華,唔會有股腥味。幼麵爽彈順滑,通菜爽口清甜,完美平衡咗成碗嘢嘅油膩感。📍牛脆骨餐配幼麵呢款牛脆骨脆骨煮到啱啱好嘅軟硬度,有少少嚼勁又唔會太硬,完全唔似外面有啲食到好似啃樹枝咁。啲牛肉切得厚薄啱啱好,唔會太薄冇肉感,又唔會太厚嚼唔爛。個湯底同樣係牛味十足,卻一啲都唔會太腥。配埋啲香噴噴嘅蔥花同炸蒜粒,真係食完脷底都仲留香!📍炸墨魚條佢嘅炸墨魚條係我每次必叫嘅小食之一!🦑 酥脆嘅外皮炸得金黃香脆,內裡嘅墨魚肉保持住適中嘅彈性,咬落去有嗰份鮮甜嘅海洋味。啲麵糊味道夠香,唔會有粉漿味,配搭埋新鮮嘅生菜,爽口又解膩。唔沾醬汁都已經夠晒惹味
📍崩沙腩餐配幼麵
📍牛脆骨餐配幼麵