牛油果控絕不能錯過這間全港唯一主打牛油果的西班牙餐廳Verde MAR;成個Menu無論小食,前菜,主菜,去到甜品,飲品都可以由頭牛油果🥑到尾,廚師可以話係將牛油果🥑這個健康食物發揮到淋漓盡致啊🔮Avocado 🥑 Smoothie 🥤用上半個嘅鮮牛油果🥑,再加上雲呢拿Gelato打成的牛油果smoothie🍷,入口順滑微甜濃郁,果香十足,勁有Healthy food感覺嘅feel🔮Quesadilla🌮 揀咗雞肉做呢個Quesadilla做餡🌮,配上西式香料醃過嘅新鮮蕃茄粒🍎,洋蔥粒🍅,Fetta cheese,同埋有一層非常Creamy嘅鮮牛油果🥑醬,配上烤雞肉,入口感覺新鮮又惹味,而且餡料非常飽滿,仲可以加少少新鮮嘅青檸🍋‍🟩汁,入口微酸又Freshy🔮Ceviche De Avocado🥑喜歡素食嘅朋友更加可以點呢個廚師推介的牛油果塔; 用了整個新鮮嘅牛油果🥑,加上新鮮蕃茄粒🍎,紅洋蔥粒🧅,青瓜粒🥒,以自家製的含有青檸🍋‍🟩的沙律汁調味,在造成一個沙律塔🥗,賣相greeny 又打卡,微酸清香又Freshy,配搭上香脆的西班牙nacho chips, 口感更有層次🔮Slow co

🔮Avocado 🥑 Smoothie 🥤

🔮Quesadilla🌮

🔮Ceviche De Avocado🥑

🔮Slow cooked Beef Cheek Barbacda
這個慢煮的牛面頰肉🐂,熬足八個鐘,湯底可以話係冇得彈,湯底入口清新鮮甜又有濃郁的牛肉香味,那種純粹的牛肉香味真的會令你一試難忘,牛肉非常軟腍又有微微的膠質感,入口即化,很有骨膠原feel,難怪喺Menu入面有melt in the mouth 嘅slogan

🔮Avocado 🥑 ice cream
同樣都係以原個新鮮的牛油果造成嘅牛油果雪糕,將成個雪糕釀返入去新鮮的牛油果皮入面,賣相相當精緻,入口真的是牛油果味🥑滿滿,而且十分香滑,上面有一個小小的🥭芒果雪糕,但作牛油果核的樣子,入口更多了一份芒果的香甜,增加味道的層次

餐廳門面不大,不過裝修非常之特別,很有西班牙清新小店的感覺,屋頂掛滿了西班牙的Piñata嘅裝飾,而且圍繞着餐廳都放滿不同的仙人掌🌵等熱帶的植物,而室外更加有一個迷你花圃,店主很歡迎客人出外用餐或者打卡啊,最可愛的是其實呢間餐廳嘅signatures 標誌係一隻樹獺 sloth 🦥 ,原來這是店主最喜愛的一種動物,希望各位客人入到來,可以好似樹獺咁樣,懶洋洋將生活節奏放慢來品嚐這些健健康康的牛油果🥑西班牙美食