2022-11-19
早排同好朋友👫去旺角shopping,經過覺得餐廳幾有情調就望下啦👀。有大廚主理牛扒 - Omakase set好想食😍,但要預早1️⃣日前訂。我地2個就約埋今日過嚟撐下枱腳啦。😎前菜Starter -🍏 帶子刺身薄片配青蘋果薄薄嘅帶子刺身鮮甜🥰,青蘋果🍏、蒜頭🧄粒做調味。用嚟做前菜都幾唔錯。😉🥚 薯蓉泡泡流心溫泉蛋頂層放咗辣肉粒、麵包碎、藜麥。😊未同溫泉蛋🍳撈勻嘅薯蓉好creamy。😚撈勻後口感更滑😎,更有蛋香味。🥳2種味道口感各有不同。🤓主菜 Main -🥩 廚師發辦 牛扒拼盤大廚👨🍳精心挑選咗3款高質嘅牛扒俾我地。🍴 牛臂肉上蓋扒🍴 牛腹肉🍴 澳洲M4和牛牛腰扒可以一次過食幾款唔同嘅牛扒😍,滿足哂我呢個牛魔王。😈店員建議我地由牛上蓋扒開始食起🤠、到牛腹肉、最後再食牛腰扒。味道由淡到濃。🤭伴碟有黃芥末醬可以蘸。😋店員另外再提供3款海鹽➡️分別係原味海鹽、梅香海鹽、紫菜海鹽,配咩味道可以自己話事。🤭配菜 Sides -🥔 意式香草烤新薯內裏軟腍腍嘅新薯😻爽口清甜,亦唔會太過油膩。👏🥗 田園沙律沙律菜+車厘茄,淋上黑醋汁。😙為今餐減低罪惡感。😛甜品 Dessert -🍋 法式迷你檸檬撻食飽
我地2個就約埋今日過嚟撐下枱腳啦。😎
前菜Starter -
🍏 帶子刺身薄片配青蘋果
薄薄嘅帶子刺身鮮甜🥰,青蘋果🍏、蒜頭🧄粒做調味。
用嚟做前菜都幾唔錯。😉
🥚 薯蓉泡泡流心溫泉蛋
頂層放咗辣肉粒、麵包碎、藜麥。😊
未同溫泉蛋🍳撈勻嘅薯蓉好creamy。😚
撈勻後口感更滑😎,更有蛋香味。🥳
2種味道口感各有不同。🤓
主菜 Main -
🥩 廚師發辦 牛扒拼盤
大廚👨🍳精心挑選咗3款高質嘅牛扒俾我地。
🍴 牛臂肉上蓋扒
🍴 牛腹肉
🍴 澳洲M4和牛牛腰扒
可以一次過食幾款唔同嘅牛扒😍,滿足哂我呢個牛魔王。😈
伴碟有黃芥末醬可以蘸。😋
店員另外再提供3款海鹽
➡️分別係原味海鹽、梅香海鹽、紫菜海鹽,
配咩味道可以自己話事。🤭
配菜 Sides -
🥔 意式香草烤新薯
內裏軟腍腍嘅新薯😻爽口清甜,
亦唔會太過油膩。👏
🥗 田園沙律
沙律菜+車厘茄,淋上黑醋汁。😙
為今餐減低罪惡感。😛
甜品 Dessert -
🍋 法式迷你檸檬撻
食飽飽再嚟個酸酸甜甜嘅檸檬撻🥰,消滯又解膩。🥸
大滿足!🥳
好朋友👭🏽話食牛扒點可以唔飲紅酒。
我地+$188選咗一款香檳🍾️、一款紅酒🍷。
香檳🍾️
Louis Roederer Collection 242 NV, France
有花嘅香味🌸又帶點香梨、桃、烘烤果仁嘅味道,😍
少少酸甜🤩,非常容易入口😎,絕對啱晒我。😉
紅酒🍷
Torbreck Shiraz Barossa Valley Woodcutters, Australia
好朋友就揀咗有藍莓、杏脯果味嘅紅酒🥸,飲飲下仲飲到有白胡椒嘅辛香。🤗
味道層次非常豐富🤤,襯埋牛扒果然係絕配。😻