2025-08-12
講起觀塘工廈搵好西,Cafe Day One 絕對係人氣之選!佢哋啲牛扒,認真有驚喜,性價比高到嚇親人,係我同班 friend 公認「翻兜」首選!要推介最值得試嘅,美國安格斯「肋眼」牛扒 (Ribeye) 同 澳洲和牛 真係要放喺第一位!點解咁講?聽我解畫:「肋眼」真係無得輸!如果你鍾意啖啖肉得嚟又要有油香,Ribeye 就係你杯茶!Day One 嘅美國安格斯肋眼,通常係 10-12oz 咁上下,份量夠晒滿足。師傅煎功唔錯,外面有少少焦脆 (佢哋叫「烤紋」),入面保持到 juicy!叫 medium rare (三成熟) 或者 medium (五成熟) 係最穩陣,肉質軟嫩唔韌,咬落去啲牛脂香味喺個口度爆出嚟,真係好正!配埋佢哋嘅燒汁或者蒜蓉牛油,邪惡到極點,但係好食到停唔到口呀!澳洲和牛:升級享受!想再豪少少?咁就要試吓佢哋嘅 澳洲和牛 啦!通常係 M5/M6 級數,油花 (大理石紋) 明顯靚好多。煎出嚟個香味真係濃郁啲,入口即溶嘅感覺更加強烈。雖然價錢貴過安格斯少少,但比起出面高級扒房,呢度嘅價錢已經算好親民,絕對係平民價錢體驗和牛滋味嘅好機會!點解話「最值得」推介?價錢合理份量足
點解咁講?聽我解畫:
「肋眼」真係無得輸!
澳洲和牛:升級享受!
點解話「最值得」推介?
價錢合理份量足! 工廈 Cafe 價錢,但牛扒質素拍得住唔少中高級餐廳。尤其係 午市套餐,你試吓叫個牛扒餐,連埋沙律/湯、飲品,可能都係 $200 頭左右 (價錢可能浮動,但通常喺呢個 range),真係抵食到震!晚市單點牛扒都係合理價。
配搭唔馬虎! 塊扒本身好味,佢哋啲配菜都唔係求其。粗薯條炸得香脆,沙律菜新鮮。成個擺盤都好 打卡-able!
環境舒服! Cafe 走工業風混合木系、植物,空間感夠,坐得舒服,同朋友鋸扒傾計或者約會都幾有 feel。
牛魔王注意: 佢哋仲有其他部位,例如西冷 (Sirloin),如果你鍾意實淨啲、少啲肥膏嘅口感都可以試,但論香口同油脂感,Ribeye 同和牛依然係首選!
想喺觀塘平平哋鋸塊有水準嘅靚牛扒?Cafe Day One 嘅安格斯肋眼同澳洲和牛真係好值得試! 質素穩定、份量夠、環境好,尤其午市套餐性價比爆燈!下次約班 friend 去觀塘工廈覓食,記得 mark 實呢間,做定功課睇吓當日有咩靚扒啦!包你食完變「牛」粉!