2019-06-22
今日朋友生日, 去使試這間久仰大名的牛扒餐廳---Top Blade Steak Lab! 從餐廳名,餐牌和餐廳裝潢已經可見這間餐廳是牛扒專家,出名的只有牛扒! 點好菜後,店員就殷勤地幫我們夾薯條, 薯條熱辣辣,是新鮮炸好.並配上黑松露粉. 單單簡單一道炸薯條已經可見廚師細膩的炮製! 另外薯條係可以無限refill,上菜前先食左2大碟薯條頂一頂肚. 飲品方面就order 無酒精Mojito仲有餐廳招牌飲品 Dirty Lemonade. Mojito清新解膩易入口; 而 Dirty Lemonade則有陣焦糖味,口感有層次! 問過餐廳職員先知檸檬用火燒灼過,散發一陣焦糖香味,實在夠特別. 主菜方面我地order medium rare Prime Flat Iron同 medium Hanger Steak. 其實牛扒炮製很考大廚選材和功架, 上來既牛扒不但鮮嫩多汁,而且少筋. 大廚燒牛扒既火候亦控制得剛剛好! 絕對沒令人失望. 陪上用鮮奶油製作的香濃薯蓉, 足以見到除了牛扒主菜方面高分收貨, 配菜都令人滿意,沒有馬虎之處. 絕對係值得encore既不二之選.