2021-07-11
即興想食牛大人,4點半開始派5點籌,4點50分安排入座,建議用OpenRice訂座就唔使排隊拎籌,我地揀左「美國SRF極黑牛套餐」,7點半前離座$218/位。除左自助吧外,其他食物都係掃QR Code落單。湯底:牛大人紅燒牛骨鍋湯甜、好重牛味,推介。自助吧醬料肉類下圖由上至下分別係:紐西蘭羊卷肉、美國SRF極黑牛肩胛肉眼、上腹牛五花、西班牙豬梅肉片同安格斯特選牛板腱。肩胛肉眼同牛板腱當然好食,前者腍身,後者有趙口。羊卷肉好重羊味,口感唔錯。而牛大人既豬梅肉片都唔失色。其他火鍋配料蟹籽墨汁漿:最好食章魚珍珠漿:麻麻地干貝鮮魚漿:口感好結實沙白:新鮮,但有幾隻有少少臭味,但整體唔錯鯛魚、鯇魚、牛筋:好食鴨血:好煙韌,唔錯炸午餐肉:厚切,口感幾好,但"友人"就麻麻地炸既油益味海蝦:肉質偏散,口感普通,不過都對得住個價錢手工川丸子、花膠、滷大腸、手工大黑輪、響玲:正常手工小雲吞:一份俾左六粒,皮厚餡少,煮極雲吞皮都偏硬,難食台式蝦餃:比小雲吞細粒,餡唔錯,但外皮都係硬飲品除左汽水、紙包飲品,仲有樽裝茶泡飲品, good。我鍾意桂花烏龍同冬瓜茶,唔鐘意白桃。甜品每位可揀一杯。註:原來任拎既玄米茶
[storellet會員有迎新九折優惠(只適用於「美國SRF極黑牛套餐」及「澳洲極上和牛套餐」),九折即免加一後,叫「精選嫩牛套餐」同「美國SRF極黑牛套餐」既價錢差唔多,當然揀後者]
除左自助吧外,其他食物都係掃QR Code落單。
湯底:牛大人紅燒牛骨鍋
湯甜、好重牛味,推介。
自助吧醬料
肉類
其他火鍋配料
蟹籽墨汁漿:最好食
章魚珍珠漿:麻麻地
干貝鮮魚漿:口感好結實
沙白:新鮮,但有幾隻有少少臭味,但整體唔錯
鯛魚、鯇魚、牛筋:好食
鴨血:好煙韌,唔錯
炸午餐肉:厚切,口感幾好,但"友人"就麻麻地炸既油益味
海蝦:肉質偏散,口感普通,不過都對得住個價錢
手工川丸子、花膠、滷大腸、手工大黑輪、響玲:正常
手工小雲吞:一份俾左六粒,皮厚餡少,煮極雲吞皮都偏硬,難食
台式蝦餃:比小雲吞細粒,餡唔錯,但外皮都係硬
飲品
除左汽水、紙包飲品,仲有樽裝茶泡飲品, good。
我鍾意桂花烏龍同冬瓜茶,唔鐘意白桃。
甜品
每位可揀一杯。
註:原來任拎既玄米茶雪糕係午市限定,晚市無供應。
整體而言,食物種類多,上菜同收碟速度有效率,$218/位任食120分鐘真係抵食,就算無九折優惠都食得過。當然OpenRice訂座5點拎埋早鳥優惠又唔使提早排隊仲好。另外,午市60分鐘定量套餐都好抵食。
"友人"表示入座時,職員主動問佢有冇食過牛大人,仲同佢介紹自助吧、飲品櫃、洗手間位置。