2018-04-18
之前上網見過呢間餐廳, 已經好想事,今日終於有機會同一班同學去食。我覺得呢間餐廳嘅賣點就係佢嘅湯底,湯底的確幾好食,我嗰日試咗椰子雞同埋咖喱湯底,齋聞個湯底已經覺得好香,一睇就知落足材料。將啲肉放入去滾,啲肉已經好夠味,唔使再點豉油。不過我個人食得比較淡口,覺得個湯底越滾越鹹,所以我建議當啲湯底越滾嘅少時,餐廳可以加比較淡味少少嘅湯底,令到湯底冇咁鹹。輪到食材部份啦,我覺得間餐廳嘅牛肉真心好味,尤其牛冧肉同埋牛肩肉,好滑口同埋好濃牛肉味,不過記得吾好滾太耐,如果唔係啲牛肉就會好難咬。同埋佢話泰國粉絲好好食,好爽口,放入湯底入面滾熟,就可以索晒啲湯汁,好似食緊泰式湯粉絲咁。至於熟食方面,其實唔係太多選擇,例如有炒肉碎、肉鬆炒飯、青瓜沙律同埋蕃茄沙律等等,個青瓜同埋蕃茄沙律都好辣,所以我都唔係好食得落口,至於個炒飯,我就覺得係正常。另外甜品方面,選擇就更加少,淨係有班蘭糕同埋玫瑰糕。班蘭糕真係好好食,好香班蘭葉味,我一食就食咗四五舊。整體來講,我覺得間餐廳嘅食材真係算唔錯,不過個湯底可以再改善。