2019-12-06
第一次食唐人館,一行入去裝修好靚,成間玻璃屋咁樣。叫咗一個$1000二人套餐,加幾個點心,埋單用左$400海港城coupon,埋單$2100。黑糖糕個味同白糖糕好似,煙煙韌韌,好味。炸春卷,新鮮熱辣辣。配燒賣個辣椒油好好味,好香,燒賣好大粒。嗌左一杯mocktail,都係用啲新鮮水果打出嚟嘅沙冰咁樣,酸酸甜甜,個樣都幾靚。西瓜汁唔夠甜,無乜味,好淡。隻鴨本來仲有好多皮嘅,但係唔知點解切出嚟得幾片,同埋個皮一啲都唔香,鴨皮應該有嘅油好似冇乜,依個真係好一般,原本嗌個套餐係諗住食片皮鴨,冇諗過個質素會咁差,包片皮鴨果皮都麻麻地,好厚。同埋廚師嘅刀工好差,有啲切到得返啲肉。杏汁花膠豬肺湯又幾好飲,好足料,豬肺一啲腥味都冇,好香濃嘅杏汁味,花膠都好厚,係花膠筒嚟嘅。呢個餸係張乳豬加少少花膠擺埋一齊,乳豬皮好脆,我覺得都幾得意嘅,賣相精緻。依個羊肉餃都幾好味,個酥皮好香,不過配埋一齊有啲奇怪,蛋白好滑,隻蝦都好彈牙。本來仲有個楊枝甘露,我覺得就麻麻哋,嗰啲一粒粒類似西米但又唔係西米嘅嘢好奇怪。我另外叫咗炸鮮奶卷,味道偏甜,但係都OK嘅。呢間酒樓嘅服務都好好,價錢媲美酒店,希望啲小菜做得好少少,點
呢間酒樓嘅服務都好好,價錢媲美酒店,希望啲小菜做得好少少,點心還可以。
我覺得,黎依度食下個裝修都幾好,因為間酒樓好大,分好多個位置,我今次就坐喺出面嘅玻璃屋。