2003-08-21 5 浏览
同日本client送行,因為片皮鴨在日本賣得很貴,所以和日本人去食京菜應無走雞。和兩個同事一行四人來吃晚飯,呢度一如既往的好生意,平日都坐滿人。叫了韓國肉、片皮鴨、酒糟鴨肝、京燒羊肉、賽螃蟹等。韓國肉似白肉,幾清新,點埋汁酸酸地,作開胃菜不錯;片皮鴨極有水準,難得日本婆不介意食肥,所以就交代侍應不用避開來片,片出來塊塊都皮脆、鴨油甘香而鴨肉鮮嫩,一向以來都覺得吃片皮鴨要吃肥才好吃,以薄餅再夾上京蔥黃瓜再點海鮮醬,真的是百吃不厭,個人覺得是本地水準最逅的片皮鴨;酒糟鴨肝要早幾日訂,呢度的鴨肝鮮味無筋,加上酒香,絕對不比任何鵝肝差,賣90蚊一碟是超值,所以每次來都預早訂定;京燒羊肉外脆內嫩滑,加上裡面一層騷騷的羊油又係超正。還叫了燒餅、水餃等,飲埋酒,埋單一千二百多,以食物水準計是物有所值。雖然這裡不夠場面,但都食到日本婆回味無窮。Sabatini再加鹿鳴春,睇來十月我去九州果面工幹一周,佢地唔會待薄我卦?