2020-03-23 73 浏览
最近天氣忽冷忽熱又遇上新型冠狀病毒流感疫情既來襲一定要照顧好身體,對抗疫情.而我呢d唔可以home office減低外出既人就更加要小心.要對抗新型肺炎當然要對正下藥,滋潤喉嚨同加強氣管既保護.平日我都會飲開蜜糖水,但唔知大家有無同感,有時飲得多其實都有少少渴喉既感覺.最近比我揾到一間叫清笑爺爺既小店係賣椰棗蜜.工司或者有朋友去完杜拜都會買椰棗做手信,所以成日都會食到.但原來椰棗既營養價值係好高,最主要係可以增強免疫力系統,減低炎症風險,其餘對糖尿,血管疾病預防都好有效等等.齋食一粒椰棗我自己會略嫌佢有d太甜,但估唔到呢間清笑爺爺將椰棗一向偏甜既特性轉化為蜜,可以沖水或加入唔到食品中將佢既甜度中和.我係佢地鋪頭先買左一杯試飲試,飲落好順滑,反而沖左水既椰棗蜜我覺得更突出到椰棗本身既味道唔會過甜又清香.我仲試左佢地既椰棗蛋撻同咖哩牛肉批!好質賞佢地既蛋撻,蛋撻所用既牛油曲奇皮牛油味醇香,撻皮好鬆化,加左椰棗蜜既蛋漿香甜天然而且又滑,估唔到可以咁match.椰棗咖哩牛肉批既咖哩底香料十分香濃而且內帶椰棗少少酸味味.批底夠薄餡又多,每日即叫即製夠晒新鮮.我都買左枝返去試,鍾意佢真係100%用

我都買左枝返去試,鍾意佢真係100%用冷壓方式提取椰棗既汁而成.如果大家都有興趣想試可以show返我既post去買,有得減$20😉爺爺超好仲送多一小盒椰棗蜜比我❤️