2012-07-13
爸爸幾乎年年生日問佢食乜 , 佢都係揀越南餐 ,但自細食開好好食o個間 , 己經執左好多年然後近年食過o既 , 都無一間令我地覺得必食 , 今年媽媽叫我負責搵 , 當然都係靠 openrice la ..見到 tst 呢間東南亞餐廳 , 都幾多食評媽媽上黎睇過 , 都覺得值得一試 , 放是就訂好位黎食喇呢度都幾難搵 , 行到身水身汗 , 坐刻即刻想叫野飲, 叫左青檸梳打 , 無乜味 @@ " 要拎多兩塊青檸先飲得落口野食就一共叫左九樣 ( 五個人食 ) , 全部只屬一般1. 扎肉蒸粉皮~ 粉皮唔夠透薄 , 仲有 d 係疊住左 , 影響口感扎肉有胡椒味 , 但份量偏少 , 好在魚露甜辣度適中 撈起黎都算幾好食 , 爸爸都話呢度個魚露幾好味2. 法式軟殼蟹米紙卷~ 米紙夠軟韌 , 軟殼蟹幾大件 , 好酥脆 =)加埋生菜卷起 , 點魚露食 , 有少少似食沙律3. 越式網皮春卷一 d 都唔越式 , 裏面係芋頭 , 網皮都幾厚配以生菜包住黎食 , 減少油膩o既感覺4. 咖喱牛腩包~ 店員介紹o既 , 咖喱幾香 , 唔辣o既 , 牛腩好淋仲有 d 牛筋 , 好入味好正 , 不過個包就比 d 咖喱汁
但自細食開好好食o個間 , 己經執左好多年
然後近年食過o既 , 都無一間令我地覺得必食 ,
見到 tst 呢間東南亞餐廳 , 都幾多食評
媽媽上黎睇過 , 都覺得值得一試 , 放是就訂好位黎食喇
呢度都幾難搵 , 行到身水身汗 , 坐刻即刻想叫野飲,
野食就一共叫左九樣 ( 五個人食 ) , 全部只屬一般
1. 扎肉蒸粉皮
~ 粉皮唔夠透薄 , 仲有 d 係疊住左 , 影響口感
扎肉有胡椒味 , 但份量偏少 , 好在魚露甜辣度適中
撈起黎都算幾好食 , 爸爸都話呢度個魚露幾好味
~ 米紙夠軟韌 , 軟殼蟹幾大件 , 好酥脆 =)
加埋生菜卷起 , 點魚露食 , 有少少似食沙律
一 d 都唔越式 , 裏面係芋頭 , 網皮都幾厚
配以生菜包住黎食 , 減少油膩o既感覺
~ 店員介紹o既 , 咖喱幾香 , 唔辣o既 , 牛腩好淋
仲有 d 牛筋 , 好入味好正 , 不過個包就比 d 咖喱汁浸沐晒
我地都係鍾意食返咖喱煲點蒜容包多 d
~ 新鮮炸起大大粒蝦球 , 香脆可口, 但得好少沙律醬o係入面
佢話賣點係裏面釀左沙律 , 但又比左辣雞醬我地點 =.=" ?
~ 味道唔錯 , 但始終都係有明爐煮住咁食好味 d
~ 呢個幾特別 , 不過燒汁稍為甜左少少 ,
煙肉焗到好脆 , 唔會太乾又唔太咸
~ 都係靠美味o既魚露所以幾好食 ,
豬頸肉有少少南乳味 , 都唔錯 =)
~ 漏左單, 不過都好快炒返比我地 ,
味道同大排檔o既蝦醬炒通菜無分別
因為佢搵唔到路 , o係加拿分道打去問餐廳點行
聽電話o既職員問我媽媽使唔使去接佢 =) 令我媽媽好滿意