2017-11-13
平時搵食都會去開mikiki, 貪佢近公司同埋夠舒服。呢晚收工後想試下對面越秀廣場新開的西餐廳,見其外表光鮮整潔,舒適度看似比得上商埸內的餐廳,於是我倆便「搬竇」試一試新菜色。入到店內餐廳只有一台客,剛好氣氛都幾岩我地傾計同埋大笑。牆上的裝飾都十分特別,看來店主要個音樂發燒友。睇完個menu發現有好多得意既意粉菜色,好似冬陰勁海鮮意粉同埋聖子意粉都好想試!何奈兩個女仔肚仔太細,簡左聖子意粉同黑松露醬雞翼加洋甘菊花茶。之後點知碟意粉實在太好食,見到格離台叫左份鴨比,價錢唔貴之下,我地就豁出去叫多份。爆CP值聖子意粉 $168上台前我地從來未諗過咁creamy,白汁非常順滑,無麵粉味而且十分濃結,好難得遇到食多都唔濟既奶油意粉,是我十分喜愛的類別!分量夠大,足夠兩個女仔分!聖子亦係呢道菜既皇牌,每隻都有一部iphone plus的長度,三大條聖子食到我地lam lam利呢,而且絕對對得起價格。自問吃過很多大大小小的西餐廳,很小餐廳會掙用聖子作為主題,相信主廚對食材十分有信心。而且帶點辣勁,食慣譚仔三小辣的我是絕對能接受到。微微的辣勁又被creamy意粉中和返,令我地為之上引。黑松露醬炸雞翼
爆CP值聖子意粉 $168
黑松露醬炸雞翼 $48
醬汁調配得非常好,雖然味道不太濃,已足夠令雞翼生飾不少。食炸雞翼最怕就食到乾柴的雞肉,幸運地今次遇到成功封實肉汁又做到外脆內軟的雞翼呢!兩人叫一碟份量有d多,所以我都不好意思地請餐廳打包部份,實在吃不完呀!
洋甘菊花茶 $3x
洋甘菊花茶
我地兩個麻煩友食呢餐飯足足坐左兩小時,呢杯茶前後沖左4,5次,仍然香氣十足,好飲過starbucks之類十倍。細問之下,餐廳老闆說這是他們精心挑選的花茶系列,係外面亦好難找到同款的。我地飲完之後真想跟佢另外買幾包回家沖泡呢!
鴨比日本太陽蛋配特製焦糖醬 $168
招牌甜品:TIRAMISU
是次雖然食得有小貴,但是好吃的西餐小店,在新蒲崗區,亦係難得一見,值得支持。希望我地下次黎試lunch都會有咁大既驚喜。