2019-04-01
聽聞尖沙咀開咗間好正嘅中菜,今日去開shopping,就順便試下佢啦。一入座,發現原來係對住個維港夜景食飯,正呀!店內嘅裝修亦中西合璧,既富有中式味道,又型格時尚,感覺幾好。-椒鹽魚皮炸魚皮就食得多,椒鹽魚皮就未試過喇。魚皮炸得香脆,配上椒鹽更加惹味。魚皮份量好多,多人分享都足夠。-金沙魷魚香口嘢唔會有人嫌多,近期潮流好興嘅金沙/鹹蛋黃就更加吸引!平時好受歡迎嘅椒鹽鮮魷,換上金沙口味,一聽就知冇得輸!食落唯一扣分嘅,就係佢粉漿過厚,略略影響咗口感。-黑椒鹽炸粟米黑椒鹽同炸蒜鋪滿粟米,微辣又醒胃。不過粟米比較黐牙。-獅子頭獅子頭係逐位計嘅。上枱嘅賣相非常”的骰”,一個小砂鍋裝住獅子頭,一個小小嘅飯碗裝住送獅子頭嘅飯。獅子頭肉質唔會太鬆散,好入味,配上小碗嘅飯,撈埋汁,好滿足👍🏻-籠仔櫻花蝦海味蒸飯以為蒸飯好頹?其實蒸飯都可以好講究!一打開個籠,嘩一聲!蒸飯賣相好靚!滿滿嘅櫻花蝦,配上各種海味同埋香噴噴嘅蒸飯,色香味俱全,一定要試!-馳名烤鴨 三食烤鴨好多地方都有,但尼度嘅真係與別不同!皆因尼度有多種食法,中意點食就點食!首先,師傅喺我地面前切鴨。之後店員順次序介紹每個部位同食法。鴨胸皮香
椒鹽魚皮
金沙魷魚
黑椒鹽炸粟米
黑椒鹽同炸蒜鋪滿粟米,微辣又醒胃。不過粟米比較黐牙。
獅子頭
籠仔櫻花蝦海味蒸飯
馳名烤鴨 三食
烤鴨好多地方都有,但尼度嘅真係與別不同!皆因尼度有多種食法,中意點食就點食!首先,師傅喺我地面前切鴨。之後店員順次序介紹每個部位同食法。鴨胸皮香脆,油脂豐腴,齒頰留香!鴨胸肉肉質結實,切得薄薄,唔會嚡口。鴨腿肉肉質嫩滑,油脂豐富。配爆炸糖、藍莓醬、京糕條定係傳統食法,各種食法都好正呀!
乳鴿
乳鴿上枱熱辣辣,肉質鮮美有口感,不過唔夠厚肉,不過不失啦。
金沙海王扒白玉
又係金沙嘅菜式呀!但尼味唔係熱氣嘅,係清淡嘅豆腐。淡味嘅豆腐,配上濃味嘅金沙同海鮮,味道恰到好處。值得一提嘅係,菜式上碟嗰陣,有個火座住,令金沙豆腐keep住熱,唔會”鯨”。
蒜蓉粉絲娃娃菜
食左咁多肉,叫返個菜啦。蒜蓉粉絲娃娃菜,同平日蒜蓉粉絲蒸海鮮嘅味道相似。上碟賣相有心思。濃濃嘅蒜蓉味,灒上熟油,令娃娃菜嘅味道昇華。
白牡丹
茶香四溢,消脂解膩,一邊食豐富大餐,一邊飲靚茶,perfect match!